Tokat’ın Niksar ilçesinde çocukken yakalandığı kas rahatsızlığı sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum olan 32 yaşındaki Mihriban Altay, 4 yıllık fakülteye yerleşmeye yetecek kadar puan almanın gururu ve mutluluğunu yaşıyor.
Mihriban Altay 2 yaşındayken geçirdiği kas rahatsızlığı sonucu bir daha yürüyemedi. Çocukluk yaşlarında yakalandığı kas hastalığı nedeniyle eğitimini yarıda bıraktı. Ancak Altay, birçok engelli birey gibi tüm engellere rağmen azmetti ve başardı. İlkokul beşinci sınıfa kadar okuyabilmişti. Yıllar sonra eğitime tekrar başladı. Tüm zorluklara rağmen 6 ayda ortaokulu, 2 buçuk yılda da liseyi bitirdi ve bu yılki üniversite sınavından 4 yıllık bir bölüm seçme hakkı elde etti.
NİKBED Bedensel Engelliler Derneği’nin yönetim kurulu yedek üyesi de olan Mihriban Altay’ın bu azmi diğer engelli insanlara da örnek olacak düzeyde.
Şu anda hayata pozitif baktığını ve hayata tutunduğunu belirten Altay, “Engelli olduğumda 14 yaşıma kadar çeşitli cihazlarla yürümeye devam ettim. 14 yaşımdan sonra hastalığım bayağı ilerlemişti. Sonra tekerlekli sandalye kullanmaya başladım. Bu süreç hayattan soğumama ve eve kapanmama sebep oldu. Bu süreci atlatmam çok kolay olmadı. Psikolojim çok bozulmuştu, hırçın ve huysuz birisi olmuştum. Sonra, gerek arkadaş ortamları, gerekse ailem olsun çok yardımcı oldular. En büyük desteklerden birisi de NİKBED derneğinden geldi. NİKBED’i ve Adnan amcayı tanıdıktan sonra hayata bakış açım değişti ve uzun bir yol kat ettim. Hayata daha bir pozitif bakıyorum ve kendi kendime yetmeye çalışıyorum" dedi.
Tekerlekli sandalyeyi kullanmaya başlayınca ortaokula devam ettiğini söyleyen Altay, “17-18 yıl hastanelerde geçen bir süre içerisinde hayatımı sürdürdüm. Sonra yeniden karar verdim ve açıköğretimle dışarıdan 6 ay içerisinde ortaokulu ve 2,5 yıl içerisinde de liseyi bitirdim. Bu yıl da üniversite sınavına başvurdum. Allah nasip etti ve yeterli puan aldım” diye konuştu.

“KENDİ AYAKLARIMIN ÜSTÜNDE DURMAK İSTİYORUM”
Uluslararası İlişkiler veya Kamu Yönetimi okumayı düşündüğünü söyleyen Mihriban Altay, dershaneye gitmediğini, örgün eğitim almadığını, hiçbir hocadan yardım almadığını, tamamen kendi çabalarıyla tek başına evde çalışarak azmettiğini ve başardığını, bunun için de çok mutlu ve gururlu olduğunu söyledi. Engelli arkadaşlarına ve kardeşlerine de seslenen Altay,"Ne olursa olsun eğitimlerini yarım bırakmasınlar, eğitimlerinden vazgeçmesinler. Ben okumaya başladıktan sonra ne kadar cahil olduğumu fark ettim. Engelli arkadaşlarım eğer eğitim alabiliyorlarsa mutlaka alsınlar, yoksa kendilerini geliştirsinler. Okumak gibi ufku açıcı başka bir şey olduğunu zannetmiyorum. İnşallah üniversiteyi de bitirdikten sonra kamuda bir görev alabilmeyi çok istiyorum. Kendi ayaklarımın üzerinde durarak kendi hayatımı kendim kurmak istiyorum” şeklinde konuştu.
Kendisi de bir engelli olan NİKBED Niksar Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Adnan Ünsal ise, derneklerinin de üyesi olan Mihriban Altay’ı bu başarısından dolayı tebrik ederek, “Yaklaşık 4 yıl önce derneğimizi kurduk. Bu süre zarfında dernek üyelerimizi okumaya, eğitimlerini tamamlamaya teşvik ediyoruz. Bu anlamda şu anda dernek üyelerimizden 11 arkadaşımız ortaokul ve lise aşamasında eğitimlerine devam ediyorlar. Bu başlangıcın ilk kahramanı Mihriban kardeşimiz oldu. Hiçbir bölüm atlatmadan, hiçbir dönem kaybetmeden, kendi çabası ve azmiyle iradesiyle üniversiteyi kazandı. Mihriban’ın başarısı, istekli oluşu, hayata tutunuşu bizleri gururlandırdı. Bu azmin diğer engelli kardeşlerimize örnek olmasını temenni ediyorum” dedi.
(İHA)