SAMSUN (AA) - Samsun'da, içinde Organize Sanayi Bölgesi'nin de bulunduğu Tekkeköy ilçesinde hava kirliliğinin yasal sınırların 10 kat üzerinde artış gösterdiği bildirildi.

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, hava kirliliğini göstermek amacıyla ilçeyi tepeden gören bir mevkide düzenlediği basın toplantısında, ilçenin Samsun ve Karadeniz Bölgesi'nin ekonomisinin kalbinin attığı yer olduğunu söyledi.

İlçede, Türkiye'de ilk 500 sanayi kuruluşu arasına giren çok sayıda fabrikanın faaliyet gösterdiğini belirten Togar, "Maalesef bu ilçe hava kirliliği ile ilgili normalin üzerinde sıkıntı çeken bir ilçedir. Geçmiş dönemlerde buraya bu konuda çok fazla sahip çıkılmamış. Bu küçük ilçeyi çok önemli yapan, burada insanlık tarihinin en eski yerleşkesinin olduğu mağaralar değil, Türkiye'nin ilk 500'ünde bulunan birçok fabrikanın bulunduğu yer olmasıdır. Bu firmalar Tekkköy'ün adının ulusal ve uluslararası arenada yer almasını sağlamaktadır" dedi.

Fabrikaların üretim yaparken hava kirliliği değerlerine uymaları gerektiğine işaret eden Hasan Togar, "İlçede yasal kirlilik sınırları 81 defa aşıldı. Bu ilçede 50 bin nüfus yaşıyor. Ordu'nun, Samsun ve Tekkeköy ilçesinin yüksek köyleri bu hava kirliliğinden etkileniyor. Bir haftadır Tekkeköy ilçesi Türkiye'nin en kirli, en zehirli ilçesi haline gelmiş durumda. Bunda bacası olan fabrikalarımızın maalesef çok büyük etkisi var. Fabrikalarımızın sahiplerine bir eleştiride bulunmak istiyorum. Ya gelip burada kendilerine lüks konut yapacaklar, 7 yaşındaki çocukları, 70 yaşındaki büyükleriyle burada yaşayacaklar ya da kendilerinin yaşamadığı burada bizlerin yaşam haklarına saygı gösterecekler" ifadelerini kullandı.

- "UEFA burada maç oynatmaz"

Tekkeköy ilçesinin birçok yatırıma da evsahipliği yaptığını anlatan Togar, Samsun'un 33 bin 919 kişilik stadyumunun da burada yapıldığını kaydetti.

7 bin 500 kişilik spor salonu ile fuar ve kongre merkezinin de ilçelerinde olduğunu anımsatan Belediye Başkanı Togar, "Bu stadyumu ve bu tesisleri buraya kazandıranlardan Allah razı olsun ama statta bu kirlilik içinde UEFA maçları oynatmaz. Yılda bir kere buraya gelecek sporcular için tehlike arz eden bir hava kirliliği var. Bir de burada yılın 365 günü yaşamak zorunda olan insanları düşünün" diye konuştu.

- "Sanayi kuruluşlarının faaliyetlerini durdurabilirim"

Tekkeköy ilçesinde 51 bin kişinin yaşadığını bildiren Hasan Togar, şöyle devam etti:

"Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlilerimizin, memurlarımızın bu konuda ellerinden geleni yaptığına inanıyorum, fakat bunlar devlet memuru, yeri geldiğinde baskıyı göğüsleyemeyebiliyorlar. Bizler ise insanların oylarıyla seçilerek buraya geldik. Benim belediye olarak bu firmalara hava kirliliği cezası kesebilecek yetkim yok ama onları faaliyetten mene kadar götürebilecek yetkim neyse onu sonuna kadar kullanırım. Biz devlet memuru değiliz. Bu ilçeyi çok önemli hale getiren sanayi kuruluşları, bu ilçeyi yaşanır hale getirmek zorundalar."

- "Kirliliği ispatlarsak milyonlarca dolar tazminat davası açabiliriz"

Togar, kirlilik nedeniyle ilçeye asit yağmuru yağdığını da öne sürerek, şunları kaydetti:

"Geçen hafta çarşamba günü yasal olarak 450 olması gereken kükürtdioksit değeri, 4 bin 60'a yükselmiş. Havada bulunan ve direkt teneffüs yolu ile kana karışan bir elementin değeri de 620'lere çıkmış. Yüksek orandaki kükürtdioksit nedeniyle buralara asit yağmurları yağıyor. Biz anlamıyoruz, hissetmiyoruz ama aracımızı dahi yıpratan bir asit yağmuru var. 7 yaşındaki çocuğun ciğerlerini nasıl etkiler, bir bitkiyi nasıl etkiler? Yani Allah'ın verdiği doğal ömrü bunlarla kısıtlıyoruz. İnsanımızı etkilediğini hastanelerden alabildiğimiz raporlarla kanıtlayabilirsek, belki bunların tazminatlarının da peşine düşeceğiz. Amerika'da, İngiltere'de bir sigara, bir fabrika yüzünden etkilendiğini iddia eden ve kanıtlayan insanlar milyonlarca dolar tazminat alıyor. Biz de burada insanın yaşamını, organlarını kanser vesilesi ile etkileyen bir tıbbi gerçekten bahsediyoruz. Bunu belgelendirdiğimizde milyonlarca dolar tazminatla alakalı bir yol açabiliriz."

Öte yandan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, geçen hafta kükürtdioksit oranının yasal sınırları 2 saat süreyle 10 kat aştığı ilçede buna neden olduğu gerekçesiyle 2 sanayi kuruluşunun faaliyetleri durduruldu ve firmalara idari para cezası uygulandı.