SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ/DİLEK SEZEN - Samsun'da açılan mobilya dekorasyon fuarında sergilenen teknolojik mutfak kadınlardan çok erkeklerin ilgisini çekti.

TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılan, Samsunlu mobilya üreticilerinin stant açtığı, 20 Mart'a kadar sürecek Samsun Mobilya ve Dekorasyon Fuarı'nda sergilenen ürünler dikkati çekiyor.

Çeşitli firmaların yer aldığı fuarda, mobilyaların yanı sıra ziyaretçiler farklı mutfak tasarımlarını da bir arada görme imkanı buluyor.

Fuarda, klasik mutfakların yanı sıra teknolojinin kullanıldığı mutfak tasarımı ise kadınlardan çok erkek ziyaretçilerin ilgisini çekti. Söz konusu tasarımın yer aldığı stant çok sayıda konuğu ağırlarken, bazı ziyaretçilerin ise cep telefonuyla görüntü almaya çalıştığı görüldü.

Mutfağı tasarlayan firmanın iç mimarı Kübra Uyanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışından getirdikleri teknolojik altyapıyı kullanarak imal ettikleri mutfağa gösterilen ilgiden mutlu olduklarını söyledi.

Ev hanımlarının mutfakta yeni teknolojileri kullanarak rahat etmesini sağlamak istediklerini vurgulayan Uyanık, "Mutfağın her detayını kadınları düşünerek tasarladık ancak fuarda mutfağımıza kadınlardan çok erkekler ilgi gösterdi. Bunu hiç düşünmüyorduk. Bizim için sürpriz oldu. Evde olmasa bile fuarda erkekleri mutfağa sokmayı başardık." dedi.

- "Artık mutfak tasarlarken erkekleri de düşüneceğiz."

Bundan sonraki mutfak tasarımlarında kadınlar kadar erkekleri de düşüneceklerini ifade eden Uyanık, "Mutfağı 5 kişilik tasarım ekibimizle ortaya çıkardık. Mutfağımızda orta tezgah içine yerleştirilmiş, asansör sistemi ile bir düğmeye dokunduğunuzda yukarı çıkan vitamin barımız var. Her şey elektronik. Dolaplarda ufak bir dokunuşla açılan panjur sistemi kullandık. En çok bu ilgi gördü. Yine dokunmatik ve hareket sensörünü algılayan panellerimiz var. Bunların hepsi bir araya geldiğinde kadınların normalde ilgisini çekmese de kullanımda onlara harika fırsatlar sunan bir mutfak yarattık. Erkekler için de mutfağı cezbedici bir hale getirdik. Bizim için güzel bir fuar oldu." diye konuştu.

- "Kadınlar teknolojiden çok 'nasıl temizlerim'e bakıyor."

Kadınların teknolojiden çok temizlik konularına dikkat ettiğini vurgulayan Uyanık, kadınların elleri kirliyken lavabo ve dolaplara dokunamadığını, tasarımda bu noktaya da dikkat ettiklerini ve onlar için dizleriyle açabilecekleri bir çekmece oluşturduklarını belirterek "Kadınların rahatı için bunları tasarladık. Ama bu özelliklere erkekler daha çok ilgi gösterdi. Ben bir kadın mimar olarak kendi evimde ne istiyorsam mutfağımda onu yarattım. Teknoloji kullandım. Ama ben kadınlardan çok erkeklerden ilgi gördüm. Şahsen bu kadar ilgi beklemiyorduk. Oranı erkekler yükseltti. Ben mutfakta kadınlara hitap edeceğimi zannediyordum. Ama oranı yükselten erkekler oldu." ifadelerini kullandı.

Mutfağın maliyetleri hakkında da bilgi veren Uyanık, mutfağın fiyatını ebadının ve kullanılan teknolojinin belirlediğini söyledi.

Uyanık, "Biz butik çalışıyoruz. Her mutfağa uygulayabiliyoruz. Sistemler ve dolap ölçüleri değişiyor. Bu mutfak yaklaşık 20 metrekareye kurulmuş bir mutfak ve fuar olduğu için mutfaktaki bütün teknolojileri sergilemek istedik." şeklinde konuştu.

İç mimar Uyanık, sergiledikleri mutfağın fiyatının 36 bin lira olduğunu ancak fuara özel rakamı 32 bin liraya çektiklerini sözlerine ekledi.