BOLU (AA) - Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, son bir haftada 300 bin lira ile 50 bin lira değerindeki altınların telefon dolandırıcılarının eline geçmesini engelledi.

İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, telefon dolandırıcılığına karşı duyarlı olunması için ilde bulunan bankalarda işlem yapan vatandaşları uyardı.

ATM'lerde işlem yapan vatandaşlara telefon dolandırıcılarının inandırma ve ikna yöntemleri hakkında bilgi veren ekipler, aynı zamanda bilgilendirici broşür de dağıttı.

Dolandırıcıların son günlerde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve PKK adını kullanarak insanları paniğe sevk ettiğini kaydeden ekipler, insanların bu tür durumlarda ya 155 Polis İhbar hattını aramasını ya da hemen bir polis merkezine gitmesi gerektiğini kaydetti.

Duyarlı bazı vatandaşlar sayesinde dolandırıcıların amaçlarına ulaşmasının önüne geçtiklerini de kaydeden ekipler, son bir hafta içinde yakınlarının davranışlarından, evdeki altınları alarak bozdurmaya gitmesinden ve telefonlarına ulaşılamamasından şüphelen vatandaşların yaptığı ihbarlar neticesinde 300 bin lira ile 50 bin lira değerindeki altının dolandırıcıların eline geçmesinin engellendiğini kaydetti.

Polis ekiplerinin bilgilendirme yaptığı esnada bankadan çıkan 67 yaşındaki Arif Zehilli, polis memurlarına yaptıkları bilgilendirmeden dolayı teşekkür ederek, kendisinin de bu sabah dolandırılmak istendiğini, fakat yapılan bilgilendirmeler sayesinde dolandırılmaktan kurtulduğunu belirtti.

Kendisini Komiser Oğuz olarak tanıtan birisinin sabah saat 09.00 sıralarında ev telefonunu aradığını anlatan Zehilli, şöyle konuştu:

"Bana hesaplarımın bir örgüt eline geçtiğini söyledi. Ben bu arayan kişinin dolandırıcı olduğunu anlayınca telefonu hemen kapattım. daha sonra tekrar aradı ve bana 'ukalalık yapma. Burada senin için uğraşıyoruz' dedi. Ben de 'telefonun numaranı aldım sen dolandırıcısın hemen polise gideceğim' dedim. Bu sefer bana yine ukala olduğumu söyleyerek telefonu eşime vermemi istedi. Bu esnada ben yine telefonu kapattım."

Zehilli, polis ekiplerinin yaptığı bilgilendirmeler ve izlediği haberlerde gördüğü mağdurlar sayesinde dolandırılmaktan kurtulduğunu ifade ederek, "Yine de şüphelendim ve bankaya geldim. Banka müdürüne durumu anlatarak hesaplarımı kontrol ettim. Şu anda bir sıkıntı yok." dedi.

Emniyet ekipleri, vatandaşların her tür dolandırıcılık olaylarına karşı duyarlı olması gerektiğini anlatarak, bu tür dolandırıcılık faaliyetini gerçekleştiren kişilerin, dolandıracağı kişileri önceden araştırdığını ve aradıklarında da her türlü bilgilerini söylediklerini bu sayede vatandaşları ikna ettiklerini belirtti.