SİNOP (AA) - GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından İçişleri Bakanlığınca görevden alınan Yasemin Özata Çetinkaya'nın yerine Sinop Valiliği görevine getirilen Kemal Cirit, darbe girişimin yaşandığı gece kentte olağan dışı bazı sıkıntıların yaşandığını söyledi.

Sinop'ta darbe girişimin yaşandığı 15 Temmuz sabahı Vali Yasemin Özata görevinden alınırken, eşi Garnizon Komutan Vekili Albay Temel Çetinkaya da gözaltına alındı. Albay Çetinkaya çıkarıldığı mahkemece "FETÖ üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanarak cezaevine konuldu.

Vali Kemal Cirit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, darbe girişiminin yaşandığı sırada Ankara'da bulunduğunu, sabahında da Bakanlıkça Sinop Valisi olarak görevlendirildiğini dile getirdi.

Kendisine tebligat yapılır yapılmaz ivedilikle görev yeri Sinop'a geldiğini anlatan Cirit, kentte gelir gelmez tüm bürokratlarla değerlendirme toplantısı yaptıklarını belitti.

Cirit, hain kalkışmayı tarihin çöplü sayfalarına gömmek için el birliğiyle mücadele edilmesi gerektiğini ve bunu da toplantıda yer alan kamu görevlilerine aktardığına işaret ederek, şöyle dedi:

"O gece Sinoplular belki kendilerini rahatsız edici ortamı pek görmemiş olabilir. Ancak eğer filmin belli noktalarını keserseniz sıkıntıların olduğunu görürsünüz. Belki olağan gibi gözüken bazı konuların hiç de olağan gibi olmadığını düşünebilirsiniz. Biz de zaten bir yönetim boşluğunun olmaması için buradayız. Bazı kamu bürokratları içerisinde o günle ilgili bir tereddüt hasıl olduysa bu tereddütleri bertaraf etmek bizim görevimizdi. Ben şahsım olarak bu yönde arkadaşlarıma hem talimat verdim hem cesaretlendirdim. Çünkü kimse tereddüt geçiremez. Bu ülkenin bütün insanları biz dahil olmak üzere canını verir ama demokrasisini vermez."

- "Mutluluğun ve huzurun bozulmasına asla müsaade gösterilmeyecek"

Vali Cirit, Sinop'un mutlu ve huzurlu bir şehir olduğunu anımsatarak, bunun bozulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Olağanüstü Hal'in (OHAL) devletin işleyişini hızlandıracak bir durum olduğuna dikkati çeken Cirit, "Bu süreç anayasal ve hukuki bir durum. Bizler il valileri olarak kullanacağız yetkileri. Hassas ve adil olarak kullanacağımızı ifade etmek istiyorum. Önemli olan toplumsal huzurun tesisidir. Sinop zaten mutlu ve huzurlu bir kent. Dolayısıyla bu huzuru bozmak isteyenlere asla müsaade edilmeyecektir. Hangi kurumdan, hangi STK'dan, hangi odadan olursa olsun izin verilemeyecek. O anlamda Sinoplu vatandaşlarımızın içi rahat olsun." ifadesini kullandı.