TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Perakende piyasanın kurallarının konulmasına ilişkin taleplerimizi içeren yasa tasarısı, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi TBMM tatile girmeden çıkarılmalıdır” dedi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Palandöken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Başbakanlığa gönderilen ’Perakende Sektörünü Düzenleyen Yasa Tasarısı’nın cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce mutlaka çıkarılması gerektiğini ifade ederek, “Her geçen zaman küçük esnaf ve sanatkarın aleyhine işlemektedir. 1996 yılında Gümrük Birliği süreciyle başlayan Küçük Esnaf ve Sanatkarın haksız rekabetten kurtarılarak, perakende piyasanın kurallarının konulmasına ilişkin taleplerimizi içeren yasa tasarısı, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi TBMM tatile girmeden çıkarılmalıdır” dedi.
’Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısının’, Başbakanlığa gönderildiğini kaydeden Palandöken, "Perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısı ile ilgili görüşlerimizi 4 Haziran 2014 Çarşamba günü Başbakanlığa ilettik. Tasarının kanunlaşması ile haksız rekabet ortadan kalkacak ve tüketicilerin güvenle alışveriş yapması sağlanacaktır. Ülkemizdeki AVM sayısı çığ gibi büyüyerek son 10 yıl içerisinde 62’den 334’e çıktı. 1999 yılında geleneksel perakendenin payı yüzde 85 iken 2014 yılında yüzde 35’e düştü. 2000 yılında 2 bin 500 zincir market ve süpermarket faaliyet gösterirken 2014 yılının daha ortasındayız 144 markaya ait market sayısı 17 bini aştı. Bu sayının 9 binden fazlası esnafı kuşatan mahalle aralarında sınırsız büyüyen indirim (discount) marketleri oluşturuyor. 3 yıl içinde 5 bin yeni market açılmasının planlanması mahalle esnafını daha da zora sokacaktır. Öyle bir hal aldılar ki her köşe başına, her apartman altına ucuzcu market açılıyor. Piyasa hızla doluyor, yasanın bir an önce çıkarılarak perakende sektörünün düzenlenmesi gerekli" dedi.
(İHA)