TOKAT (AA) - Tokat-Turhal-Zile ve Pazar Belediyeleri Katı Atık Yönetim Birliği tarafından hayata geçirilen Türkiye'nin en modern tıbbi atık sterilizasyon tesisi hizmet vermeye devam ediyor.

Tokat Belediye Başkanı ve Katı Atık Yönetim Birliği Başkanı Eyüp Eroğlu, tesiste makine ve ekipman olarak revizyon yapılması için çalışmaların başlatılması talimatını verdi.

Tıbbi atık sterilizasyon tesisinin işleyişi hakkında açıklama yapan Tokat Belediyesi Çevre Mühendisi Serdar Çakmak, salgın sürecinde kullanılan ekipmanların artması dolayısıyla tıbbi atıklarda artış gözlendiğini söyledi.

Çakmak, "Tesisimizin kurulu alanı 3 bin metrekare büyüklükte olup kapalı alanı 760 metrekare bir alanda hizmet vermektedir. Tokat-Turhal-Zile ve Pazar ilçelerimizdeki tüm tıbbi atıklar tesisimize güvenli bir şekilde taşınarak burada bertarafını sağlıyoruz. 2019 yılı itibariyle toplanarak bertaraf edilen tıbbi atık miktarı 545 ton dolayında iken 2020 yılı içinde bugüne kadar yaklaşık 620 ton atık toplanarak bertaraf edildi." dedi.

Salgın sürecinde atık miktarlarında artış meydana geldiğine işaret eden Çakmak, " Toplama sıklığımız değişti. Belirli dönemlerde aylık 75 ton tıbbi atık topladığımız oluyor. Atıklarımızın genelini sağlık kuruluşlarımız ve hastanelerimiz oluşturmakta. Sağlık çalışanlarımızın kullandığı ekipmanlardan kaynaklı bir artış söz konusu. Tokat Belediye Başkanımız Eyüp Eroğlu'nun yönergeleri ile şehrimizin birçok noktasına maske atık toplama kutuları yerleştirildi. Kişisel tıbbi atıkları özellikle tek kullanımlık maskelerimizi bu toplama kutularında 72 saat bekletildikten sonra toplayarak birliğimizin bünyesinde bulunan tesislerde bertaraf ediyoruz." diye konuştu.