ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) üzerinden Gazze'ye son 7 yılda yaklaşık 300 milyon dolar yardım yapıldığını bildirdi.

Kurtulmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Gazze'ye desteğinin devam ettiğini belirtti.

Hastaneleri, liseleri, anaokulları, kreşleri, yetimhaneleriyle Filistin topraklarına yardımın sürdürüldüğünü dile getiren Kurtulmuş, "TİKA üzerinden yapılan yardımlar, son 7 yıl içinde yaklaşık 300 milyon dolar seviyesindedir" diye konuştu.

 Kurtulmuş, AFAD üzerinden gerçekleştirilen yardımların toplamının ise yaklaşık 100 milyon dolar olduğunu, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının doğrudan yardımlarının ise bunun dışında bulunduğunu ifade etti.

Abluka ve bazı izinlerin verilmemesi nedeniyle, TİKA'nın yapımını tamamladığı 200 milyon dolarlık konutların sahiplerine teslim edilemediğine dikkati çeken Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Özellikle son 5-6 yıldır Gazze'ye yapılan yardımlar, sadece Gazze ile ilgili yardımlardır. Bu yardımlara ambargo ve verilmeyen izinler çok büyük engel teşkil ediyor. Ama maalesef en büyük engel, son derece kasıtlı, insafsız, izansız ve vicdansız şekilde Türkiye'yi Gazze'deki birtakım gruplarla ilişkili göstermeye çalışan ve Türkiye'nin sanki Gazze'yi karıştırmak üzere faaliyette bulunduğunu ima eden içerideki birtakım ihanet çetelerinin, dışarıya, dünya kamuoyuna sunmaya çalıştığı yanlış propagandalardır. Bunlar, aldatıcı propagandalardır. Müslümanlık vicdanını ve vatanseverlik ruhunu hadi geçtik ama bunlar sıradan izanla ve insafla bağdaşmayacak şeylerdir."

- "Türkiye'nin yaptıkları ortada"

Gazze'nin halen kan ağladığını ve abluka altında bulunduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Türkiye'nin orada elektrik ve su projeleri de oldu. Bunları yazanlar da orada neler yaptığımızı biliyor. Ancak bunları bile bile yanlış propagandanın içindeler. Allah akıl versin, Allah ıslah etsin" dedi.

Türkiye'nin yaptıklarının ortada olduğunu belirten Kurtulmuş, "Kim ne yaparsa yapsın, kim hangi fitneyi çıkarırsa çıkarsın Gazze ve Filistin halkıyla dayanışmamızı sürdüreceğiz. Elimizde yarım ekmeğimiz varsa yarısını Gazzelilerle, Filistinlilerle paylaşacağız. Nerede ne gücümüz varsa orada onları yapmaya çalışacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, uluslararası camianın insani yardımlarının çok daha ileriye gitmesini, Gazze'ye uygulanan ambargonun bir an önce bitirilmesini istediklerini ifade etti.

Kurtulmuş, kara propaganda yapanların aslında kendi kendilerine zarar verdiğini de sözlerine ekledi.

- Geçen yılki yardım miktarı 76,3 milyon dolar

İsrail'in 7 Temmuz 2014'te başlayan ve 51 gün süren saldırılarında, Gazze'de 2 binden fazla kişi katledilmiş, 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.

İsrail'in Gazze'yi tahrip etmesinin ardından yaraların sarılması için de en fazla çaba gösteren ülkelerin başında Türkiye geldi.  

Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünün verilerine göre, geçen yıl Türkiye, başta Gazze olmak üzere Filistin'e 34,7 milyon dolar kamu kalkınma yardımı ve 24,5 milyon dolar acil yardımda bulundu.

Türk sivil toplum kuruluşları da 9,4 milyon dolarlık kalkınma yardımı ve 7,7 milyon dolarlık acil yardım yaparak, toplam rakamın 76,3 milyon dolara ulaşmasına katkı sağladı.