Türkiye'de tıp eğitimi almak isteyen öğrencilerin, üniversite sınavında iyi bir yüzdelik dilim içerisinde olması gerekmektedir. Devlet üniversitelerinin yanı sıra bazı vakıf üniversitelerinde de tıp fakülteleri mevcuttur ancak onların da üniversite giriş puanı yüksektir. Güncel tıp fakültesi taban puanlarını hakkında fikir edinmek ve incelemek için YKS Rehberi sitesindeki tıp fakültesi taban puanları sayfasına bakmanızı öneririz. Sayfayı incelediğinizde puanların ne kadar yüksek olduğunu ve ilk 10-20 üniversiteye taban puandan girenlerin dahi derece öğrencileri olduğunu görebilirsiniz.

Tıp Fakültesinde Eğitim

Tıp fakültesinde okumaya hak kazanan bir öğrenci; 6 yıllık tıp eğitimin ardından pratisyen hekim unvanını almaktadır. Tıp fakültesinin ilk yılında basit anatomi, biyokimya, biyoistatistik gibi dersler yer almaktadır. 2. yılda fizyoloji, anatomi dersinin daha detaylı versiyonu, embriyoloji dersleri verilmektedir. 3. yılda ise; patoloji, mikrobiyoloji ve farmakoloji dersleri müfredatı oluşturmaktadır.

Genellikle tıp fakültelerinde ilk 3 sene, temel bilim derslerine ağırlık verilmektedir ve bu evrede öğrenciler hastalar ile pratik dersler yapmamaktadır. Tıp fakültesinin 4. yılından itibaren; öğrenciler için hasta ile temas başlamaktadır. 4. sınıfta pediatri, iç hastalıkları, genel cerrahi ve kadın doğum hastalıkları gibi büyük stajlar öğrenciler tarafından alınmaktadır. 

Tıp fakültesinin 5. senesinde çok sayıda küçük stajlar yer almaktadır. Bunlar arasında göz, kulak burun boğaz, ortopedi, üroloji, beyin cerrahisi, göğüs cerrahisi, kalp damar cerrahisi ve nöroloji gibi stajlar yer almaktadır.

Tıp fakültesinin 6. yılına başlangıç yapan öğrenciler; intern doktor olarak adlandırılmaktadır. 6. sınıfta öğrenciler için herhangi bir sınav yapılmamaktadır. Öğrenciler; 4. ve 5. sınıfta aldıkları büyük ve küçük staj kliniklerinde, intern doktor olarak görev almaktadırlar. Tıp fakültesinin 6. senesinde doktor adaylarının hastalar ile teması artırılarak mesleğe hazır hale gelmeleri hedeflenmektedir.

Tıp Fakültesinde Dersler Nasıl?

Tıp fakültesinin başlangıçtaki en önemli derslerinden biri olan Anatomi dersinde öğrenciler; insan vücudundaki kemikleri, kasları, sinirleri ve organları detaylı olarak öğrenmektedirler. Fizyoloji dersinin konusunu ise; organların çalışma şekli ve yapısı oluşturmaktadır. Farmakoloji dersinde ilaçların etkileri, yan etkileri, kimyasal yapıları ve mekanizmaları öğrencilere aktarılmaktadır. Mikrobiyoloji dersinde ise, hastalık etmeni mikroorganizmalar ve neden oldukları sağlık sorunları hakkında öğrenciler bilgilendirilmektedir.

Tıp Fakültesi Kazanmak

Yukarıda da belirttiğimiz üzere tıp fakültesi diğer alanlara göre kazanılması biraz daha zor bir bölümdür. Uzun ve emek isteyen bir iştir. Eğer hedefiniz tıp doktoru olmak yani tıp fakültesi okumak ise düzenli çalışmanız gerekmektedir. Bol denemeler, testler çözmeniz sizi hedefinize daha da yaklaştıracaktır. Düzenli çalışmanın en iyi faydalarından birisi de yükselişinizi görebilmenizdir. Bunun için her hafta YKS adaylarına deneme çözmelerini öneriyoruz. Hatta çözülen bu denemelerin de puan ve sıralama hesaplamalarını yapmanız sizin hedefinize olan yakınlığınızı ölçmek için oldukça yararlı olacaktır. Bunun için alanında en iyisi olan Puanus sitesindeki YKS puan hesaplama aracını kullanabilirsiniz. Ek olarak tıp fakültesi kazanmak diğer bölümlere göre biraz daha zor olsa da bütün zorluklara rağmen tıp fakültesinin asla kazanılamayacak bir alan olmadığını da belirtelim.

Doktorluk Mesleğinin Avantajları ve Dezavantajları

Doktorluk mesleğinin bir çok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi; tıp fakültesini bitiren bir öğrencinin iş bulma kaygısı taşımamasıdır. Öğrenciler mezun olur olmaz sağlık bakanlığınca yardımcı olunmaktadır. Doktorlar, bir çok meslek grubuna göre maddi olarak daha fazla gelir elde eden devlet memurları kategorisinde yer almaktadır. Ayrıca hastaları iyileştirmek doktorlar için manevi olarak da tatmin duygusu sağlamaktadır.

Doktorluk mesleğinin dezavantajları da bulunmaktadır. Özellikle yoğun mesai temposu ve uzun çalışma saatleri bu mesleği yapan kişiler için çok yorucu olmaktadır. Hasta kayıpları ve acı çeken insanlarla sürekli iç içe olmak da doktorlar için üzüntü verici hususlardan biridir. Ayrıca nöbet tutmak zorunda olan doktorlar; insan fizyolojisine aykırı olan saatlerde uyanık olup hasta tedavi etmektedirler.

Çalışma Hayatı

6 yıllık tıp eğitiminin ardından pratisyen hekim olarak mezun olan doktorlar; sağlık bakanlığının mecburi hizmet şartı ile atadığı ilk görev yerine gitmek zorundadırlar. Bu görev yerleri genellikle ülkenin doğu ve güneydoğu illerinde olmaktadır. TUS'u kazanıp asistan olan doktorlar ise; oldukça yoğun bir asistanlık eğitimine tabi tutulmaktadırlar. Yoğun mesainin yanı sıra sıklıkla nöbet de tutmaktadırlar.

Uzman doktorlar için çalışma koşulları branşlarına göre değişmektedir. Çok yoğun hasta gören bölümlerde mesai şartları daha zorlu ve nöbet sayıları daha fazla iken; dermatoloji, fizik tedavi, biyokimya, patoloji gibi branşların uzmanları nöbet tutmadan, acil hasta bakmadan daha rahat şartlarda çalışmaktadır.

Tıp Fakültesi Kazanmak İçin Nasıl Çalışılmalı?

Tıp fakültesi puanlarının yüksek olduğunu ve düzenli çalışma ile kazanılabileceğini belirtmiştik. Bunun için tıp fakültesi adaylarına en önemli tavsiyemiz her hafta düzenli olarak denemeler ve bol bol soru çözmeleri, kendilerine uygun yks çalışma programı hazırlamalarıdır. Eğer çalışma programı hazırlamakta zorluk çekerseniz Tercih Koçu sitesindeki YKS çalışma programı sayfasına göz atmanızı tavsiye ederiz. Sitedeki program güncel müfredata göre hazırlanmış ve tüm konuları kapsıyor. Programa düzenli bir şekilde uymanız halinde tıp fakültesinin hayalinizden çıkarak kazandığınız bir başarı haline dönüşeceğinden emin olabilirsiniz.