TOKAT (AA) - Birinci Dünya Savaşı sırasında 14 Ocak 1915'te Mevlevi Alayı'na katılan 31 Tokatlı Mevlevi için anma programı düzenlendi.

Mevlevihane Vakıf Müzesi'ndeki mevlevi dervişlerinin Mevlevi Alayı'na katılışlarının 100. yılı dolayısıyla düzenlenen programda konuşan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çolak, Tokatlı mevleviler hakkında bilgiler verdi. 14 Ocak 1915 yılında eski kent meydanında tören düzenlendiğini belirten Çolak, o dönemde çekilen fotoğrafları sunumlarla anlattı.

Mevlevilerin, Meydan Cami önünde yapılan bir toplantıyla, şehrin o günkü mülki ve askeri erkanın hazır bulunduğu kalabalık tarafından uğurlandıklarını ifade eden Çolak, "Şam'a gittiler. Şam'da bulunan 4'üncü ordu bünyesinde yerleştirildiler. Bunlar 1917'ye kadar Şam'daki 4'üncü ordumuza moral desteği vermek üzere bölgede bulundular" dedi.

Tokat Valisi Cevdet Can, gazetecilere yaptığı açıklamada, "İnşallah o acılı günleri ülkemiz bir daha görmesin, yaşamasın. Bizim her zaman söylediğimiz gibi bu topraklardan, barış, kardeşlik ve hoşgörü çıkmıştır. Dünya buradan hep mutlu kalmıştır, mutluluk buradan dağılmıştır. İnşallah bundan sonra ülkeler barış, fedakarlık ve dünyaya güzelliğin yayıldığı yurt olmaya devam edecektir" diye konuştu.

 Halep'ten gelen Suriyeli İlahiyatçı Enes Cahid'in Kur'an-ı Kerim okuduğu programda, mevleviler için dua edildi. Törene, Tokat Belediye Başkan Vekili Altan Çelik, Vakıflar Bölge Müdürü İsmail Aktaş ve diğer davetliler katıldı.