TOKAT (AA) - Tokat Devlet Hastanesinde 52 yaşındaki bir kadının rahmi, kapalı yöntem (laparoskopik cerrahi) ile alındı.

Tokat Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ertan Zan, yaptığı açıklamada, hastaları Necla Öztürk'in 4-5 yıldır artan, son 2 aydır da sürekli kanama ve buna bağlı gelişen kansızlık sebebiyle 2 ay önce kendilerine başvurduğunu söyledi.

Hastanın karın bölgesinden açılan 5-10 milimetrelik üç küçük delikle ameliyatı gerçekleştirdiklerini belirten Zan, "Kapalı, yani laparoskopik cerrahi tekniği ile hastalar ameliyat sonrası daha az ağrı çekiyor. Daha az enfeksiyon kapma riski, karında büyük ameliyat izinin olmaması gibi faydaları var. Normal hayata daha hızlı ve konforlu dönüş yapılması gibi birçok avantaj sağlanmakta." dedi.

Bu yöntemle ameliyat olan hastaların kısa sürede ayağa kalktığını vurgulayan Zan, şunları kaydetti:

"Açık cerrahiye kıyasla ameliyat sonrası batın içi yapışıklık ve buna bağlı kısırlık gibi riskler de azalmaktadır. Ayrıca bu yöntemle rahim, yumurtalık ve tüpleri ilgilendiren problemleri tespit etme ve cerrahi girişim yapma olanağı da bulunmaktadır. Tüplerin bağlanması, yumurtalık kistleri, dış gebelikler, kısır hastalarda tüp cerrahisi, yumurta ve rahmin tamamen alınması gibi birçok ameliyat kapalı yöntemle yapılabilmektedir. Ameliyat 2 saate yakın sürdü."

Tokat Devlet Hastanesi Yöneticisi Cengiz Yakıt da ameliyatın Tokat'ta ilk defa yapıldığını bildirerek, Zan ve ekibine teşekkür etti.

Hasta Öztürk de ameliyatının iyi geçtiğini belirterek, "Bir sıkıntım yok. Memnunum." ifadesini kullandı.