61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Araklı’da meydana gelen felaketin yoğun yağmurdan kaynaklanmadığını ifade ederken, “Raporlar açıktır. Orada böyle bir facia olacağı bizim esasında uzmanların ön görmesi mümkün değildir” dedi. Zorluoğlu, konunun adli ve idari soruşturma konusu olduğunu kaydederek kendisinin de takipçisi olacağını ifade etti.

Zorluoğlu, dere yataklarında ki binaların yıkılarak TOKİ tarafından güvenli bölgelerde yapılar yapılacağını açıkladı. 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, bugün Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde Trabzon’da son 1 hatada yaşanan sağanak yağmur, su taşkınları, sel ve heyelanlarla ilgili açıklama yaptı.

Meclis üyelerini bilgilendiren ve Araklı İlçesinde 7 vatandaşın ölümü, 3 kişinin de kaybolmasıyla sonuçlanan olayın nedenleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Zorluoğlu, bu konunun adli ve idari soruşturma konusu olduğunu söyledi. 

Trabzon’da son 1 haftada il genelinde kırsal alanlarda sel felaketleri yaşandığını ifade eden Zorluoğlu, “Son 1 hafta 10 gündür şehrimizde sadece merkezde değil kırsal alanlarda özellikle sel felaketi gündemi yaşıyoruz.

Önce 14 Haziran tarihinde, Araklı’da malum büyük felaketin yaşandığı bölgede kısmi su taşkını selle karşılaştık. Orada çok şükür can kaybı olmamıştı. Ancak Büyükşehir Belediyemiz ve sorumlu kuruluş DSİ, Araklı Belediyemiz orada meydana gelen taşkın nedeniyle olumsuzlukları gidermek için oraya araç gerek personel görevlendirmesi yaptık.

14 Haziran’dan sonra daha vahim sel hadisesinin meydana geldiği güne kadar orada çalışma yaptık. Ancak geçtiğimiz Salı günü yine aynı yerde daha büyük ve sonuçları itibariyle acı veren büyük taşkınla karşı karşıya kaldık.

Ben olayın vuku bulduğu andan itibaren doğrudan sayın Valimizin Koordinasyonunda kurulun Kriz Merkezinde gelişmeleri yakından takip ettim. Bütün belediyemizin, imkanları ile olay bölgesinde her türlü çalışmayı başlattık.

Yine olay akşamı, sayın İçişleri Bakanımız, Tarım ve Orman Bakanımız geldiler. Onlarla beraber sabaha kadar süren çalışmalar yaptık. Ertesi sabah erken saatlerde, olay bölgesine gittik. Orada vatandaşlarımızla görüşme yaptık.

Olan hadise nedir tespitler, tetkikler yaptık. Orada mağdur durumda bulunan vatandaşlarımıza devletimizin imkanlarıyla destek olmaya çalıştık. Bütün birimlerimizle orada araç gereç personelimizde hazır bulunduk. 

ÇALIŞMALAR SÜRATLE DEVAM EDİYOR

Orada ki vaziyeti normale döndürünceye kadar çalışmamız devam edecek.

Bana verilen bilgide orada Büyükşehir Belediyemizin 20’ye yakın aracı var. Bir o kadar da başka araç tahsisi yaptık. TİSKİ Genel Müdürlüğümüzün yaptığı çalışma neticesinde içme suyu sorunun çözdük. Çamlıktepe Mahallesinde su sorunu çözüldü.

Olayın meydana geldiği bölgede suyun akışının normale döndürülmesi, yıkılan köprü ve ulaşım alt yapılarının en azından geçici olarak hizmete sunulmaya başlanması gibi süratli çalışmaları yaptık. Bölgede sıkıntıları geçici olarak giderdik.

Çarşamba günü Ulaştırma Bakanımızda şehrimize intikal etti. O da Ulaştırma Bakanlığımızın imkanları ile destek oldu olmaya devam edecek.

Dün çevre ve Şehircliik Bakanımız misafirimizdi. Olay bölgesinde yapılacaklar konusunda ayrıntılı planlamalar gerçekleştirdik” dedi. 

Zorluoğlu, “Tabiki çok vahim hadise gerçekleşti. Ve Orada 10 vatandaşımız sele kapılarak kayboldu. Bunlardan 7’si, cenazesine ulaştık. 3’ünün cenazesine ulaşma, arama faaliyetleri yoğun şekilde devam ediyor.

JAK timleri, AFAD, Sahil Güvenlik, Deniz Polisleri, AKUT, gibi UMKE gibi devletimizin tüm birimleri ve STK’larla 1. Andan itibaren çok yoğun arama kurtarma faaliyeti yaptığımızı iade etmeliyim. 7 kaybımızın tamamının defni gerçekleşti. Allah’tan hepsine rahmet diliyorum.

YOĞUN YAĞIŞTAN FELAKET OLMADI

Amacımız 3 kaybımıza kısa sürede ulaşıp yakınlarını, şehrimizi rahatlatmak.Olay nasıl vuku buldu. Kamuoyunda bazı yanlış değerlendirmeler olabiliyor.

Bugüne kadar en yakın takip eden bir kişi olarak orada biliyorsunuz Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüz yoğun yağışlar öncesinde bizleri bilgilendiriyor. Riskli bölgeleri bildiriyor. Valiliğimiz o çerçevede riskli bölgelerde gereken uyarıları gerçekleştirmişti.

Ancak olayın vuku bulduğu Araklı Çamlıktepe Mahallesinde o gün metre kareye düşen yağmur 13 kg’dır. Ortalamanın çok altında. 

METEOROLOJİNİN RİSKLİ GÖRDÜĞÜ BÖLGELER ARASINDA YOKTU 

Orada çok dik yamaçta çok büyük bir kütle, heyelan biçiminde yarılarak aşağı dereye indi.

Set oluşturarak şiddetli bir şekilde mahallenin içine gelerek yapılmış resmi veya özel kişilere ait yapıları yıkarak önüne alarak götürdü. Yani meydana gelen hadise yağışın yoğunluğuna bağlı hadise değil tamamıyla doğa hadisesi. Meteorolojinin uyarılarına rağmen DSİ’nin, Büyükşehir’in, veya Araklı’nın orada çalışma yaptırması mümkün değil.

Meteorolojinin riskli gördüğü bölgeler orası değildir. Raporlar açıktır. Orada böyle bir facia olacağı bizim esasında uzmanların ön görmesi mümkün değildir. Personelimizin öğlen dinlenme sırasında bir bakkalın önünde otururken bu hadise oldu.  

Bu konu adli ve idari soruşturma konusudur. Burada ihmal varsa elbette idarenin ve adli makamların soruşturacağı ihmal görülürse gerekeni yapacağı konudur. Sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi. 

ŞEHİR NORMALLEŞENE KADAR ALANDAYDIM

Trabzon’un dün akşam aldığı yoğun yağış sırasında belediyenin bütün ekipleriyle teyakkuz halinde olduğuna dikkat çeken Zorluoğlu, “Biz teyakkuz halindeydik. Hatta Belediye araçlarımızı TİSKİ araçlarımızı şehrin bu aşırı yağışlarda daha fazla etkilenme olan yerleri önceden gönderdik.

Hazır vaziyette arkadaşlarımız bekliyordu. Gerçekten büyük yağış oldu. Bende saat 3 -4’e kadar şehrin normalleşmesini görene kadar alandaydım. Şehirde tabiki su basmaları oldu, düşük kotlarda. Bazı yollarda da ciddi sayılabilecek nispette bozulmalar oldu. Ama büyük can, mal kaybı söz konusu değil. Can kaybı olmaması en sevindirici hadise. 

Bütün bu hadiselerden ders çıkartıp alt yapıyla ilgili dereler içinde ki yerleşim yerleri içinde ki yerlerle ilgili radikal kararlar alıp uygulamak zorundayız. Biz yeni seçilmiş belediye yönetimiyiz. Bunları hemen görevimizin başında yaşamış olmak, bizim hizmet önceliklerimizde bu işlere daha fazla ağırlık vermemize vesile oldu” dedi. 

DERE İÇİNDEKİ BİNALAR YIKILIP TOKİ YAPACAK

Zorluoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Dün Çevre ve Şehircilik Bakanımız basına açıkladı. Trabzon, Ordu, Giresun, Rize ile ilgili bu şekilde dere, vadilerle ilgili şöyle bir karar alındı. Şimdi valilik bünyesinde komisyon kuruyoruz. Büyükşehir belediyesi ve TİSKİ’nin de üyesi olacağı bu komisyon Trabzon’da ki bütün vadileri tarayacak.

Bu vadilerde dere içinde risk taşıyan kaldırılması gereken binaların tespitini yapacağız. Bu tespitleri yaptıktan sonra bunları 3 gruba ayıracağız. 1. Derece, 2. Derece, 3 derece risk taşıyanlar. Bu binaların yıkımları gerçekleştirilecek, TOKİ tarafından evleri yapılacak verilecek.

Arzu edenlerin kira bedelleri kurum tarafından karşılanacak. Bu çalışmayı sağlıklı şekilde yaparsak, inşallah bu tür sellerden dolayı can kayıpları hiç olmaz, ya da çok az olur. Bizi esas yaralayan orada ki can kayıpları oldu.

Bu çalışmayı titizlikle yapacağız. İnşallah Trabzon’un bu dere ağızlarında ki riskli binalarını yıkıp meseleyi çözüme kavuşturacağız. Çok kısa zamanda yapacağımız ve kamuoyunun bizi takip edip zorlaması gereken konudur. 

TRABZON’UN CİDDİ ALT YAPI SORUNU VAR

Şehrimizde yaşanan yağmur hadisesinden sonra şunu gördük. Ciddi alt yapı sorunumuz var. Biz Ortahisar’da, Yomra’da, Akçaabat’ta ve diğer yerlerde olmak üzere alt yapı sorunun halletmek üzere gereken çalışmayı başlattık.

Bununla ilgili dünya bankasından kredi marifetiyle kaynağını uzun vadeli, düşük şekilde bulmaya çalışıyoruz. Bu konu bizzat benim takip edeceğim konu. Yağmur suyu, Kanalizasyon ve özellikle düşük kotlarda ki yapı stokunun tespit edilip oralarda önlemler alınması lazım.

Sahil yolunda ki birikmenin önlenmesi için menfezlerin ve rögarların temizliğinin düzenli olarak yapılması lazım.

Eksikleri varsa yenilerinin yapılması lazım. Deniz olan bir şehirde bunların sorun olmaması lazım. Deniz bunları absorve edebiliyor.

Yağmur suyu deniz bağlantılarını gözden geçireceğiz eksik varsa süratle tamamlayacağız”