TRABZON (AA) - Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Kanuni Evi, Ortahisar Kentsel Yenileme Projesi kapsamında restore ediliyor.

Bölgede turizmin ön plana çıkarılması çalışmaları kapsamında restore edilen binanın, 2 milyon liralık bir harcama öngörülen projeyle, Osmanlı'da Trabzon'un izlerini taşıyan tarih, kültür ve sanat müzesine dönüştürülmesi amaçlanıyor.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'un, ılıman iklimi, zengin bitki örtüsü ve doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel özellikleriyle de insanları cezbettiğini söyledi.

Kentin ziyaretçilerine farklı alternatifler sunduğunu belirten Öz, "Bu nedenle Trabzon'u ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı her geçen gün artıyor. Şu ana kadar ilimizi, 8 ayda 1 milyon 830 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Bu rakamın yıl sonuna kadar 3 milyon ziyaretçiyi aşacağını düşünüyoruz" dedi.

Öz, kentte turizm potansiyelini artırmak için sürekli çalışma yaptıklarını da anlatarak, "Ortahisar birçok tarihi eseri bünyesinde barındırdığı için Trabzon'un en önemli tarihi mekanlarından birisidir. Bu kapsamda turizme dönük çalışmalarımızdan birisi de Ortahisar Kentsel Yenileme Projesi'dir" ifadelerini kullandı.

Kanuni Evi'nin de Trabzon için önemli bir değer olduğunu ifade eden Öz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Trabzon, Fatih'in fethettiği, Yavuz'un yönettiği ve Kanuni Sultan Süleyman'ın doğup büyüdüğü bir şehirdir. Dolayısıyla Trabzon'da Osmanlı'nın izlerini, Osmanlı'da Trabzon'u yaşamamız ve yaşatmamız gerekiyor. Bu anlamda da Ortahisar Kentsel Yenileme Projesi önemli. Proje kapsamında rölöve ve restorasyonu yapılmış binalar var. Bunlardan bir tanesi de Kanuni Evi'dir. Kanuni Evi'nde Trabzon gerçeğini heykel, görsel ve tanıtıcı yayınlarla ziyaretçilerimize yaşatacak kurgu hazırlıyoruz."

Öz, restorasyon çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini anlatarak, "Kanuni Evi'ni Osmanlı tarihinin sergilendiği bir müze haline getirmek için çalışıyoruz. Önce restorasyonu tamamlayacağız, ardından da müze haline getirilmesiyle ilgili çalışmalara başlayacağız" diye konuştu.

Müzenin maliyetinin de yaklaşık 2 milyon lira olduğunu işaret eden Öz, yaklaşık 5 ay içerisinde projeyi tamamlayarak, müzeyi ziyarete açmayı planladıklarını kaydetti.