TRABZON (AA) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Türkiye'deki sezaryen doğumların oranının Dünya Sağlık Örgütü verilerinin çok üzerinde olduğunu bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de sezaryen oranlarının son 20 yılda yaklaşık dört kata yakın artış gösterdiğini belirterek, 2010 yılı itibarıyla yüzde 45'in üzerindeki oranların, 2014 yılı itibarıyla yüzde 50'nin üzerine çıktığını ifade etti.

Doğu ve batı bölgeleri arasında da sezaryen oranlarında bazen 10 kata varan farklar olduğuna işaret eden Hamzaoğlu, doğuda kırsal alanda yüzde 8 olan oranların, batıda özellikle İstanbul, Batı Marmara ve Batı Karadeniz bölgelerinde yüzde 80'e vardığını kaydetti.

Hamzaoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün sezaryen doğumla ilgili yüzde 5 ile 15 oranını esas aldığını ancak yüzde 20'yi de kabul edilebilir bulduğunu belirterek, "Ülkemizdeki sezaryen doğumları oranı ise Dünya Sağlık Örgütü verilerinin çok üzerindedir. Sezaryen ameliyatı bir karın ameliyatı olması, genel veya spinal anestezi gerektirmesi, bazen az veya çok kanama gibi komplikasyonlar yaşanması nedeniyle her ameliyat gibi bazı riskler taşır. Bu nedenle sadece gerekli durumlarda yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Sezeryen ameliyatının anne ve bebek açısından birçok risk taşıdığını anlatan Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Yapılan araştırmalar, ilk çocuğunu sezaryenle doğuran annelerin ikinci hamileliklerinde, ilk çocuğunu normal doğumla doğuran annelere oranla daha çok problem yaşadıklarını ortaya çıkarmıştır. Daha uzun süren gebelikler, daha az gelişmiş çocuklar bu problemlerden bazılarıdır. Bu tür sıkıntıların her sezaryen doğumda daha da arttığı tespit edilmiştir. İsveç'te sonuçlanan bir araştırmada ilginç bir sonuç ortaya çıkarılmıştır ve sezaryen bebeklerinin DNA'larında değişimler yaşandığı öne sürülmüştür. Bu durum sezaryen bebeklerinin hayati risk taşıdığının göstergesi olarak nitelendirilmektedir. Karolinska Enstütüsü'nde yapılan araştırma, sezaryenin neden olduğu genetik yapıdaki bozulmaların kanser, astım ve şeker gibi rahatsızlıkların riskini artırdığı belirtilmiştir. Örneğin farklı bir araştırma, sezaryenle dünyaya gelen çocukların şeker hastalığına yakalanma oranının, normal doğumla dünyaya gelen çocuklara oranla yüzde 20 fazla olduğunu göstermiştir."

Hamzaoğlu, sezaryen olan annelerin karınlarında ameliyata bağlı oluşabilecek yapışıklıklar nedeniyle ileride kısırlık problemi yaşama risklerinin de daha yüksek olduğunu işaret ederek, normal doğuma oranla sezaryen doğumda ölüm oranının da dört kat fazla olarak tespit edildiğini belirtti.