TRABZON (AA) - Trabzon Polis Meslek Eğitim Merkezinde (POMEM) eğitim proğramından mezun olan adaylar için tören düzenlendi.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, merkezin bahçesinde düzenlenen törende, devletin en temel görevlerinden birisinin insanların huzurunu, güvenini, can ve mal emniyetini sağlamak olduğunu söyledi.

Son yıllarda gerek polis teşkilatının gerekse diğer kolluk güçlerinin, hem bilgi ve teknolojiyi kullanma hem de insan kaynaklarının kalitesini geliştirme konusunda önemli mesafeler aldığını ifade eden Öz, "Bugün baktığımız zaman emniyet teşkilatımızda üniversite mezunu personel oranı yüzde 95'leri geçmektedir. Bu da bize bilgi ve becerinin teşkilatımızda her geçen gün daha da yükseldiğini gösteriyor" dedi.

Öz, en önemli övünç kaynaklarının birisinin de teşkilatın hukukun üstünlüğüne, insan haklarına, demokrasi ve cumhuriyete olan inancı, bağlılığı ve bu konudaki hassasiyeti olduğunu vurgulayarak, "Artık işkence ve kötü muamele gibi insan hakları ihlalleri tarzı uygulamaları geride bıraktık. Hukukun üstünlüğüne her defasında daha fazla saygı gösteren bir anlayışla yönetimimizi, kadromuzu ve uygulamamızı güçlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Polislerin fedakarlık gerektiren bir mesleğe adım attığını belirten Öz,  sözlerini şöyle sürdürdü:

"Seçmiş olduğunuz bu meslek zorluk ve zahmetleri olan bir meslektir. Ancak insanlarımızın bugün devleti en çok tanıdıkları ve başları sıkıştığı zaman başvurdukları en temel noktalardan birisi polis teşkilatımız ve onların birimleridir. Bizlerde, bizlere ihtiyacı olan bu insanlara yararlı olduğumuz sürece devletin sevgisini, sıcak kucağını, onlara sunabiliyoruz. Görevlerimizi yaptığımız sürece insanları rahat ve huzur içerisinde olurlar. Dolayısıyla sizlere bu noktada çok zor, zahmetli ancak bir o kadarda şerefli bir görevler düşüyor. Daha öncede bahsettiğim gibi görevimizi yaparken temel referans kaynağımız hukuk, hukukun üstünlüğü ve demokrasinin temel ilkeleriyle birlikte insan hakları olacaktır."

Öz, genel kolluk görevlerinin yanında en önemli görevlerden bir tanesinin de terörle mücadele olduğunu işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu coğrafyaya adımımızı attığımız 1071 yılından bu yana içeride ve dışarıda düşmanlarımız işbirliği içerisinde bizi coğrafyamızdan göndermek istemişlerdir. Milletimiz tarihte olduğu gibi bugünde hem dış düşmanlarımıza hem de onların maşası olan iç düşmanlara hiçbir zaman fırsat vermemiştir ve bundan sonrada vermeyecektir. Terörle mücadele konusunda vermiş olduğumuz şehitlerimiz ve gazilerimiz var. Şehitlerimize rahmet, gazilerimize sağlık diliyorum. Bilinmelidir ki hiçbir zaman bu konu bizleri yıldırmaya ve ümitsizliğe sevk etmedi ve etmeyecektir. İyi yetişmiş, çelik gibi gençlerimiz var. Gerek jandarma teşkilatımızda gerek Türk silahlı Kkuvvetlerimizde ve huzurumuzda olan genç polis memurlarımız olduğu sürece bu milletin yüreği vatan sevgisiyle attığı sürece bütün dünya üzerimize gelse de bu memleketten bir çakıl taşı dahi alamayacaklardır. Diliyorum ki bizim bu gücümüz ve bu görüntümüz dostlarımıza güven, düşmanlarımıza her daim korku versin. Hiçbir zaman tek vatan, tek millet ve tek bayrak hedefinden taviz vermeyeceğiz."

Konuşmaların ardından diplomalarını alan 431 polis adayından dereceye girenlere çeşitli hediyeler verildi.

Dönem birincisi, yaş kütüğüne dönem plaketini çaktı.

Polis adaylarının yemin etmesiyle sona eren törene Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Okçin Akşit, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.