TRABZON (AA) - Gümüşhane Üniversitesi tarafından Arap turizmine yönelik gerçekleştirilen araştırmada, Trabzon ve çevresine gelen Ortadoğu kökenli turistlerin beklentileri ve bu beklentilerinin nasıl karşılanacağına dair çözüm önerilerini ortaya konuldu.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü ve Araştırma Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, kentte bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Trabzon üzerine yaptıkları araştırmadan ve araştırma kapsamında hayata geçirdikleri "Arap turistlere yönelik hizmet kalitesinin analizi" adlı kitabın tanıtımını yaptı.

Günaydın, araştırmanın Orta Doğu kökenli turistlerin ana dili Arapça ile yapıldığını belirterek, "Yapılan araştırmada 65 aile ile yüz yüze görüşmenin yanı sıra, 198 ve 130 kişilik örneklemelerle yapılan iki ayrı anket çalışması sonucunda güvenilirlik, anında hizmet ve isteklilik, fiziksel özellikler, imkanlar ve empati başlıkları altında onların öncelikli istek ve talepleri ile bölge hakkındaki görüşleri belirlendi" ifadesini kullandı.

Yapılan analizlerin ortaya koyduğu sonuca göre, Orta Doğu kökenli turistler için en önemli kriterin güvenilirlik olduğunu dile getiren Günaydın, en az öneme sahip kriterin ise empati olduğunu kaydetti.

Günaydın, adil, eşit, sabit ve yanıltıcı olmayan fiyatlandırmanın da en fazla öneme sahip alt kriter olarak ortaya çıktığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu beklentileri sırasıyla hizmet talebine etkin ve anında cevap verebilme, hizmet sunan kişilerin dil becerisine sahip ve eğitimli olması talebi izlemiştir. Özellikle fiyat ve yabancı dil konusunda yaşamış oldukları problemler görüşülen ailelerin neredeyse tamamı tarafından zikredilmiştir. Buna karşın internet ve iletişim alt yapısının iyileştirilmesi, özel ihtiyaç, beklentiler ve damak tadına uygun hizmet sunulması, bilgilendirici tanıtıcı broşürler, yayınlar, reklam, halkla ilişkiler, danışmanlık ve rehberlik uygulamalarının varlığı ise sırasıyla en az öneme sahip kriterler olarak ortaya çıkmıştır."

Günaydın, turistlerin taleplerinin belirlenmesinden sonra oluşturulan uzman grubu aracılığıyla da söz konusu taleplerin karşılanması için çözüm önerilerinin de belirlendiği ifade etti.