TRABZON (AA) - Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Zigetvar ve Trabzon arasındaki kardeş şehir ilişkilerini kültür ve eğitim anlamında güçlendirmelerinin çok iyi olacağını söyledi.

Temaslarda bulunmak üzere Trabzon'a gelen Kiss ve beraberindeki heyet, Vali Yücel Yavuz'u makamında ziyaret etti.

Trabzon'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Kiss, "Bugün Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasında iş forumunun açılışını yapacağız. Trabzon'a Macaristan'dan iş adamları geldi." dedi.

Kiss, ziyaretlerinin bir diğer amacının Macaristan Fahri konsolosluğunun oluşturulmasıyla ilgili olduğunu belirterek, yakın gelecekte konsolos atamasının gerçekleşeceğini ve fahri konsolosluk ofisinin resmi açılışını yapacaklarını kaydetti.

İkili ilişkilere dikkati çeken Kiss, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zigetvar ve Trabzon arasındaki kardeş şehir ilişkilerini kültür ve eğitim anlamında güçlendirmemiz çok iyi olacak. Macaristan ile Türkiye arasında cumhurbaşkanları düzeyinde yapılan görüşmelerde tarım ve savunma sanayi alanındaki iş birliğini artırma kararı alındı. Başbakanımız bu görüşmelerde Türkiye'nin istikrarının bölgenin ve bütün Avrupa'nın istikrarı olduğunu vurguladılar. Türkiye'nin AB üyelik sürecindeki görüşmelerini Macaristan her zaman destekledi ve bundan sonra da destekleyecektir."

- "Ekonomik ve ticari bağın, kültürel ve tarihi anlamda pekiştirilmesini istiyoruz"

Vali Yavuz ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Yatırımlarla ilgili yapılacak çalışmalarda her zaman yanınızda olacağız. Kalkınma Ajansımız yatırımlarla ilgili önemli görevler üstleniyor. Macaristan ile geçmişten gelen kültürel ve tarihi bağlarımız var. Bu bağlamda Macaristan ile Trabzon özelinde, Kanuni Sultan Süleyman bağlamında kardeş şehir projemiz devam ediyor." diye konuştu.

Kültürel temasların önemli olduğuna işaret eden Yavuz, fahri konsolosluğun Trabzon'da resmiyet kazanmasını önemsediklerini söyledi.

Vali Yavuz, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyinde Macaristan'ın müttefik ülkelerden biri olduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Macaristan Başbakanının, Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaretlerinde ilişkiler en üst noktaya çıkmıştır. Bunu fırsata çevirmemiz gerekiyor. Biz Trabzon olarak ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız. Karadeniz ve Trabzon bağlamında kültürel bağ ve köklerden hareketle kültür turizmi şeklinde bir konsepte kavuşturmakta da fayda var. Kanuni Haftası etkinliklerinde kültürel bağlar güçlendirilirken kültür turizmi de geliştirilebilir. Trabzon ve Zigetvar arasında kültürel geziler düzenlenerek bağlarımızı güçlendireceğiz."