TRABZON (AA) - Trabzon'da 22. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı (BİHAT 2016), yapılacak.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Özgen, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu'nu ziyaret etti.

Özgen, mutlu ve nitelikli bir yaşam sürdürmenin yolunun sağlıklı olmaktan, sağlıklı olmanın yolununsa sıhhatliyken onu korumaktan, ya da sağlık sorunlarıyla karşılaşıldığında ilaç tedavisinden geçtiğini belirterek, "Gerek sağlıklı bir yaşam sürdürmekte, gerekse ilaçla tedavilerde bitkisel ilaç hammaddelerinin önemi büyüktür." dedi.

Bitkilerin, insan hayatının vazgeçilmez ve ertelenemez ihtiyacı ilacın önemli kaynaklarından biri olduğunu dile getiren Özgen, "Toplantının ana teması, tohumdan bitkisel ilaca kadar Türkiye'deki tıbbi bitkilerin standardizasyonunun sağlanmasıdır." dedi.

Özgen, bitkiler ve bitkilerden elden edilen ilaç hammaddeleri üzerinde yapılan kimyasal, biyolojik aktivite, tıbbi bitki kültürü, morfolojik, anatomik, kültürel ve yasal çalışmaların da toplantının diğer konularını oluşturacağını anlattı. Ufuk Özgen, 31 Ağustos-5 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek toplantıda, bitkisel ilaç hammaddeleriyle ilgili bilgileri ve güncel gelişmeleri bir kez daha gözden geçirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Hacısalihoğlu da böylesine önemli bir toplantının Trabzon'da düzenlenecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

En önemli projelerinden birinin teknokentte temelini bu ay atacakları Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezi olduğuna işaret eden Hacısalihoğlu, "Bölgemizde zengin bir flora bulunuyor. Odun dışı 3 bin 500'e yakın orman ürününün bu merkezde geliştirilmesini ve ticarileşmesini, böylece uluslararası standartlara uygun hale getirilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. İlk etapta bitkilerin özütünden başlamak suretiyle daha ileri aşamada ilaç sanayinde kullanılmak üzere adım adım çalışmaları yapacağız. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, bizim üzerinde çalıştığımız bu konunun da özünü oluşturuyor. Çok yararlı bir toplantı olmasını arzu ediyorum. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak her türlü desteği de vermeye hazırız." diye konuştu.