TRABZON (AA) - Trabzon Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi personelinin "11-17 Nisan Kalp Sağlığı Haftası" dolayısıyla vatandaşların bilgilendirildiği bildirildi.

Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, Trabzon Meydan Parkı'nda kurulan çadırda, Başhekim Doç. Dr. İsmet Durmuş, kardiyolog Doç. Dr. Muhammet Raşit Sayın ve sağlık ekibinin görev aldığı belirtildi.

Yürütülen etkinlikte vatandaşların tansiyon değerlerinin ölçülerek, kalp hastalıkları hakkında bilgilendirildiği kaydedilen açıklamada, Doç. Dr. Sayın'ın şu ifadelerine yer verildi:

"Günümüzde kalp sağlığıyla ilgili tanı ve tedavi yöntemlerindeki gelişmelere rağmen hala dünyada ve ülkemizde ölüm nedenlerinin ilk sırasında kalp ve damar hastalıkları gelmektedir. Hipertansiyon, kolesterol, obezite, şeker hastalığı ve sigara kullanımı kalp sağlığını tehdit eden unsurlar arasında yer almaktadır. Sigara kullanımı kalp hastalıklarına, inmeye, akciğer hastalıklarına ve çeşitli kanserlere neden olmaktadır. Kan basıncı yüksekliği, kalp ritm bozuklukları, şeker hastalığı ve uyku bozukluğuyla ilgili sorunların üzerinde durulmalı, kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı gibi değerlerin belirli seviyelerde tutulmasına dikkat edilmelidir."

Kalp ve damar hastalıklarının giderek artış göstermesiyle koruyucu önlemlerin alınması ve bireylerin bilinçlendirilmesinin önemine dikkati çeken Sayın, kalp sağlığını koruyucu tedbirleri şöyle sıraladı:

"Sağlıklı beslenme, vücut ağırlığının kontrol altında tutulması, düzenli yürüyüş ve spor yapılması, tuz kısıtlaması, sağlık kontrollerinin yapılması, kan değerlerinin takip edilmesi, sigara kullanılmaması koruyucu tedbirler arasında yer alır. Ayrıca hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak, stresle baş edebilme de önemlidir. Kişiler rutin kalp kontrolü de yaptırmalıdır."