Beyazıt Meydanı’nda toplanan Eğitim Sen üyeleri, zorunlu din derslerinin kaldırılmaması ve bazı okulların imam hatip liselerine çevrilmesini protesto etti. Grubun tramvay yolunda yaptığı yürüyüş, bazı seferlerin aksamasına neden oldu.
Eğitim Sen İstanbul Şubesi ile çeşitli STK temsilcileri, zorunlu din dersleri uygulamasının kaldırılmamasını protesto etmek amacıyla eylem yaptı. Beyazıt Meydan’ında toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Polis, eylem nedeniyle geniş güvenlik önlemi aldı. Bu sırada tramvay hattında yürüyüş nedeniyle bazı seferler aksamalı gerçekleşti. Grubun yürüyüşü İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne kadar sürdü.
Burada grup adına açıklamayı yapan Türk Eğitim-Sen Şube Sekreteri Hüseyin Özer, “Yıllardır özellikle eğitim sisteminin üzerinde hayata geçirilen ve pedagoji bilimine tamamen aykırı olan bilim düşmanı politika ve uygulamalar geçtiğimiz 12 yıl içerisinde tarihte hiç olmadığı kadar artmıştır. Okul öncesi eğitimde üniversitelere kadar eğitim sistemi bilimin en temel evrensel gerçekleri yok sayılarak iktidar tarafından sürekli istismar edilen dini kural ve referanslara göre düzenlenmektedir” dedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AHİM) kararlarının yok sayıldığını iddia eden Özer, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorunlu din dersinin din ve vicdan özgürlüğü ihlali olduğuna karar vermiş, ancak yargı kararlarına rağmen bugüne kadar gerekli adımlar atılmamıştır. Türkiye’de yıllardır okullarda zorunlu din derslerinde okutulan İslam’ın Sünni-Hanefi mezhebinin kurallarıdır. Bu nedenle bütün din ve inanışlar öğrencilere eşit mesafede tanıtılmamaktadır. Bu durum okullarda özellikle Alevi ve gayrimüslim öğrencilere yönelik ayrımcı, dışlayıcı uygulamaların ortaya çıkmasına neden olmaktadır” şeklinde konuştu.
Özer, “Laik olmayan bir eğitim sisteminin demokratik ve bilimsel olması demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesine hizmet etmesi, bireylerin inançlarını hiçbir baskı altında kalmadan özgürce yaşaması mümkün değildir. Siyasi iktidarı toplumu din, dil, mezhep ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırma uygulamalarına son vermeye, kamusal, bilimsel laik ve ana dilde eğitim karşıtı uygulamalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz” diye konuştu.
Grup, yapılan basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.
(İİHA)