SAMSUN (AA) - Samsun Büyükşehir Belediyesi, şehir içi ulaşımda günde ortalama 65 bin kişinin taşındığı 18 tramvayı, hastanelerin ameliyathanelerinde kullanılan ozon gazıyla temizliyor.

Büyükşehir Belediyesine ait Samsun Proje İmar, İnşaat, Yatırım, Sanayi ve Ticaret AŞ, günde ortalama 65 bin kişinin şehir içi ulaşımda kullandığı 18 tramvayda, yolculara bulaşıcı hastalık geçmemesi için ozon gazıyla dezenfeksiyon yapıyor.

Makine ikmal bölümüne sırayla çekilen tramvaylara, tamamen boşaltıldıktan sonra ozon gazı üretimi ve salınımı yapan cihaz takılıyor. Yaklaşık bir saatte 32 ila 42 metre uzunluğundaki tramvaylar tamamen bakteriden arındırılıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, tramvayların üniversite ile gar arasındaki 17 kilometrede günde ortalama 65 bin yolcu taşıdığını söyledi.

Tramvay hattını şehrin doğusuna doğru 14 kilometre daha uzatacaklarını bildiren Yılmaz, "İnsanlar tutacaklardan tutuyor, koltuklara oturuyor. En az içinde 20 dakika zaman geçirip, bütün yolcular aynı havayı teneffüs ediyor. Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engellemek ve herhangi bir kötü mikroorganizmanın ortamda üreyip insanlara hastalık bulaştırmasını önlemek için çeşitli arayışlar içindeydik" dedi. 

Vagonların dış yüzey temizliği için 3 milyon avro maliyetle bir cihaz aldıklarını anlatan Yılmaz, bunun yanı sıra tramvayların içinin klasik metotlarla temizlendiğini dile getirdi. Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bir kimyasalla bu temizliği yapmak için araştırma yaptık. Çünkü bakteri üremesinin önüne geçmeliydik. Yaptığımız araştırma sonucu dünyada çeşitli ülkelerde kullanılan ozon gazı üreten cihazı bulduk ve satın aldık. Bu cihazı tramvaylarımıza takıyoruz, ürettiği ozon gazını ortama üflüyor. Bir laboratuvarın yaptığı araştırmada, öncesinde bulunan tüm bakterilerin üfleme sonrasında kaybolduğu tespit ediliyor. Ozon gazıyla tramvaylarımızın içi sıfır bakterili hale getiriliyor, ameliyathanelerdeki hijyen sağlanıyor. Bir hastanede olması gereken temizlik kalitesinde temizliğe ulaşılıyor."

Yusuf Ziya Yılmaz, bu sistemi tramvay temizliğinde Türkiye'de sadece kendilerinin kullandığını sözlerine ekledi.

Öte yandan, Büyükşehir Belediyesinin kullandığı, Türk mühendisleri tarafından üretilen dört cihazın 8 bin liraya mal edildiği öğrenildi.