MOSKOVA (AA) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, bebek ve çocuk konfeksiyonu sektöründe 2016 yılında ihracatın yüzde 17 artarken, BTSO'nun Ur-Ge projesinde yer alan 34 firmanın ihracatının yüzde 116 artış kaydettiğini bildirdi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Bebek ve Çocuk Moda Fuarı'na (CJF) ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Burkay, bebek ve çocuk konfeksiyonu sektöründe yürütülen ilk projede yakalanan başarı neticesinde aynı sektörde ikinci Ur-Ge’yi başlattıklarını söyledi.

Burkay, "Sektörde 2016 yılında ihracat yüzde 17 artarken, odamızın Ur-Ge projesinde yer alan 34 firmanın ihracatı yüzde 116 arttı. Bebe çocuk konfeksiyonu sektörünün üretim merkezi konumunda bulunan Bursa’da, 2017 yılında da bu başarının artarak devam etmesi adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Rusya’nın, Bursa bebek ve çocuk konfeksiyonu sektörü için stratejik bir pazar olduğunu vurgulayan Burkay, 2016'da Türkiye-Rusya ticaretinde yaşanan kayıpları telafi etmek adına bu yılı bir fırsat olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Sektörün en prestijli fuarları arasında gösterilen CJF'de, ev sahibi Rusya’nın ardından 29 firmayla Türkiye’nin, en geniş katılım gösteren ülke olduğuna işaret eden Burkay, 29 firmadan 17’sinin ise BTSO’nun Ur-Ge projesi kapsamında fuara katıldığını bildirdi.

Burkay, Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylanan 10 Ur-Ge projesiyle BTSO’nun, Türkiye’de en fazla Ur-Ge projesi yürüten kurumlar arasında yer aldığını kaydetti.


- "İhracat hacmini artıracak çalışmalar yapıyoruz"


Bebüş Tekstil Konfeksiyon Genel Müdürü Nihat Arı da Rusya pazarında daha kalıcı olmak ve ihracat hacmini artırmak istediklerini ifade ederek, "Fuara Ekonomi Bakanlığının desteklediği, BTSO'nun öncülüğünde yaptığımız Ur-Ge projesi kapsamında geldik. Kümelenme çalışması kapsamında, daha önce Rusya pazarına mal satan ve bunu daha da kurumsallaştırmak ve artırmak isteyen firmalar olarak buraya katılım sağladık." diye konuştu.

Rusya pazarını iyi bildiklerini belirten Arı, "Yaşadığımız uçak krizinden sonra yaraları hızlı bir şekilde sararak daha kalıcı ve ihracat hacmimizi artıracak çalışmalar yapıyoruz. Rusya, büyük bir piyasa ve buraya daha fazla mal satarak ülkemize katkı sağlamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.


- "Bundan sonra çok güzel olacak"


Akkon Bebe firmasının sahibi Zeliha Aksoy ise iki ülke ilişkilerinin düzelmeye başlamasıyla Rusya'da Türk bebek ve çocuk konfeksiyon ürünlerine ilginin arttığını ifade ederek, "Şu anda ilişkilerin düzelmesiyle Türk ürünlerine olan ilgi artıyor. Bundan sonra çok güzel olacak. Önümüzde bir pazar var ve bunu en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Rusya pazarına İstanbul üzerinden ürün sattıklarını belirten Aksoy, "Müşterinin ayağına gelip onları tanıyalım istedik. Ürünlerimiz ikinci bir basamak üzerinden Rus pazarına geldiği için buradaki müşterilerin ne istediğini anlamak amacıyla fuara geldik." dedi.