Türk Hava Kuvvetlerinin elinde bulunan F-16 savaş uçaklarının, Amerikan Hava Kuvvetlerinin uçaklarından 5 kat daha fazla kaza yaptığı ortaya çıktı.
Amerikan General Dynamics şirketi tarafından 1976 yılında geliştirilen ve Amerikan ordusunun yanı sıra Türkiye, İsrail, Belçika, Hollanda, Portekiz, Yunanistan ve Pakistan’ın da satın aldığı tek motorlu avcı uçağı F-16’ların Türkiye’deki düşme istatistiği, ABD’den 5 kat fazla. Türkiye’nin son 23 yılda, envanterinde bulunan 240 adet F-16’dan 31 tanesi düşerken, ordusunda bin 245 adet F-16’ya sahip ABD’de bu sayı sadece 35.
Amerika’nın raporlarında uçaklardan birçoğunun eğitim uçuşu sırasında yaşanan teknik arızalardan dolayı düştüğü açıklandı. Bunun yanı sıra pilot hataları, kötü hava koşulları ve kuş sürülerine çarpma gibi nedenler de uçakların düşüş sebepleri olarak gösterildi.
ABD’nin dışında birçok Avrupa ülkesinde de F-16 kazalarının yaşandığı görüldü. Belçika’da 23 yıllık süre zarfında 3 defa F-16 kazası yaşanırken Portekiz’de 2, İtalya ve Yunanistan’da ise birer kez kaza yaşandı.
F-16 üretimini 1990 yılında General Dynamics firmasından devralan Lockheed Martin şirketinin sözcüsü Joe Stout, F-16’nın diğer birçok savaş uçağına göre zorlu görevleri başarıyla yerine getirebildiğini belirtti. Stout açıklamasında, “F-15’ler tek bir görevi yerine getirmek için dizayn edilmişken F-16’lar yüksek irtifada uçabiliyor ve daha hızlı hareket edebiliyor. İstatistiklere baktığınızda F-16’ların hava kuvvetleri tarihinin en güvenli motoruna sahip ve en güvenli çoklu saldırı rolüne sahip savaş uçağı olduğunu göreceksinizdir” dedi.
(İHA)