DÜZCE (AA) - ÖMER ÜRER - Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Türkiye'de son dönemlerde afete müdahale konusunda ciddi mesafeler alındığını söyledi.

Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Kasım 1999 Düzce depreminin 17'inci yıl dönümüne gelindiğini ve depremlerin dün olduğu gibi bugün de ülkenin gerçeği olduğunu belirtti.

Ülke olarak deprem gerçeğini geçmiş yıllarda çok acı bir biçimde yaşandığının altını çizen Kınık, şöyle dedi:

"Özellikle Marmara depremi sonrası müdahale çalışmalarına aktif olarak katılan biri olarak deprem gerçeğini aklımızdan çıkarmamamız gerektiğini biliyorum. O günlerden bugüne Türkiye deprem gerçeğini daha fazla içselleştirdi. Yasalarımız güçlendirildi. Afetin zararlarını en aza indirmek için eğitim çalışmaları düzenlendi, düzenlenmeye devam ediyor."

Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu ve yaşadığı acı felaketlerden dersler çıkararak yapısal anlamda daha da güçlendiğini aktaran Kınık, şöyle devam etti:

"Türkiye'de son dönemde afete müdahale konusunda çok ciddi mesafeler alındı. AFAD bu kapsamda kuruldu ve güçlendirildi. Operasyonel güç artırıldı. Kızılay olarak da üzerimize düşeni yaptık. Hatta Marmara ve Düzce depremleri sonrasında Kızılay tamamen yapısal değişim ve dönüşüm geçirdi demek yanlış olmaz. Afete müdahale ekiplerimizin ve ekipmanlarımızın sayısını artırdık, modernize ettik. Bugün afet dönemlerinde beslenme hizmeti ana çözüm ortağı Kızılay'dır. Acil dönem barınma konusunda ise yardımcı rolümüz var."

-300 bin kişiye acil dönem beslenme hizmeti

Türk Kızılayı olarak özellikle acil beslenme konusunda ciddi donanıma sahip olunduğunun altını çizen Kınık, bir afet sonrasında 300 bin kişiye acil dönem beslenme hizmeti verebilecek durumda olduklarını bildirdi.

Kınık, mobil mutfakların, fırınların, ikram araçlarının, lojistik merkezlerin, haberleşme araçlarının her an hazır olarak beklediğini vurgulayarak, "İnşallah bundan sonra Marmara'da, Düzce'de, Van’da, ülkemizin herhangi bir yerinde deprem ve benzeri büyük doğal afet yaşamayız. Allah o günleri bir daha bizlere yaşatmasın. Bu vesileyle afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tekrar Allah'tan rahmet diliyor, 17'nci yılını andığımız Düzce Depreminde yakınlarını kaybederek acıların en büyüğünü yaşayan vatandaşlarımızın acılarını paylaştığımızı belirtmek istiyorum." sözlerine yer verdi.