NEVŞEHİR (AA) - BEHÇET ALKAN - Türk Telekom tarafından yürütülen "İnternetle Hayat Kolay" sosyal sorumluluk projesi kapsamında 2 yılda 16 bin kişinin internet okuryazarı olması sağlanırken, rakamın 2017 sonuna kadar 30 bin kişiye ulaşması hedefleniyor.

Türk Telekom'un "Herkes için erişilebilir iletişim" vizyonuyla hayata geçirdiği kurumsal sosyal sorumluluk projesi "İnternetle Hayat Kolay", 250 gönüllüsüyle kalkınmada öncelikli 50 ilde 2 yılda 16 bin kişiyi dijital dünyayla tanıştırdı. Proje kapsamında Nevşehir'de Kadın Çalışma Merkezinde, katılımcılara dijital dünya hakkında bilgi verildi.

Eğitim programı katılımcılarından 59 yaşındaki Meral Aykutalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günlük hayata kolaylık ve olumlu katkı sunan interneti etkin şekilde kullanmak istediğini ifade etti.

Türk Telekom tarafından verilen eğitimlere katılmaya devam edeceğini belirten Aykutalp, şunları kaydetti:

"İnterneti kullanmakla hayatımız daha kolay olacak. Verilen eğitim sayesinde bugüne kadar telefonla alabildiğim hastane randevu işlemlerini artık internet üzerinden yapabileceğim. İnternette bir tuşa dokunmakla dünyanın öbür ucuyla iletişim kurabiliyoruz. Dünya küçüldü, küçük bir bilgisayarın içine girdi. Sayfalar dolusu ansiklopedi yerine bir tuşa basarak her şeyi halledebiliyoruz. Hastane randevularını telefonla alıyordum, bu eğitim sayesinde internet üzerinden yapabileceğim."

61 yaşındaki Naciye İnceiş de interneti verimli kullanabilmek amacıyla eğitimlere katıldığını ifade ederek, "Biz de interneti öğrenmek, bu konuda aydınlanmak istiyoruz. Kullandıkça hoşuma gidiyor ve seviyorum. Mesela şehir dışındaki kızımla görüntülü görüşmek istiyorum. Eğitim bizler için çok güzel." diye konuştu.


- Kıraathanelerde, kadınların gün buluşmalarında da eğitim verilebiliyor


"İnternetle Hayat Kolay" projesi, Habitat Derneği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle Aralık 2013'te başlatıldı. Projenin hedef kitlesinde ekonomik, bölgesel ve kuşaklar arası eşitsizlik nedeniyle internetin sunduğu olanaklardan yeterince faydalanamayan kişiler yer alırken, ayrıca işitme ve bedensel engelliler ile denetimli serbestlik altındaki mahkum ve muhtarlara da internet okuryazarlığı eğitimleri veriliyor.

Kalkınmada öncelikli illerde, 35 yaş üstü tüm yetişkinleri internet okuryazarı yapmayı amaçlayan proje ile 2017 sonuna kadar toplam 30 bin kişinin dijital dünyayla tanıştırılması hedefleniyor.

Projeye en çok ilgi gösteren iller arasında Şırnak, Ordu, Bartın, Bingöl ve Şanlıurfa başı çekiyor.

"İnternetle Hayat Kolay" projesi kapsamında katılımcılara e-posta, e-devlet uygulamaları, görüntülü haberleşme, dijital bankacılık ve sosyal medyanın bilinçli kullanımı konularında eğitimler veriliyor. Proje kapsamında hobilerini işe dönüştürmek ya da mevcut işini sosyal medyaya taşımak isteyenlere destek olunurken, katılımcılara bu hesapların nasıl açılacağı ve yönetileceği konusunda da bilgi veriliyor.

Eğitimler, özel derslikler dışında kıraathanelerde, kadınların gün buluşmalarında, sokakta açılan bir stantta ya da otobüslerde de verilebiliyor. Köylerdeki bazı eğitimlerin duyurusu camiden anons edilerek daha fazla kişinin projeden haberdar olması sağlanıyor.

"İnternetle Hayat Kolay" projesi, geçen yıl Birleşmiş Milletler tarafından New York’ta düzenlenen "İyilik için Teknoloji" temalı Sosyal Fayda Zirvesinde dünyaya örnek proje olarak anlatılmıştı. Bugüne kadar ulusal ve uluslararası toplam 17 ödülün sahibi olan proje, 2014'te küresel çapta gerçekleştirilen Global Sabre ödülünü de alarak dünyanın en iyi 50 projesi arasında gösterilmişti.