SAMSUN (AA) - Türk Telekom ile Ondokuz Mayıs Üni̇versi̇tesi̇ (OMÜ) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Türk Telekom tarafından ÖMÜ'de yapılan Telekomünikasyon Teknolojileri Uygulamalı Laboratuvarı'nın açılışı gerçekleştirildi.

Ayrıca telekomünikasyon sektörünün nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere Türk Telekom ile OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO) arasında Türk Telekom Kuzey-I Bölge Müdürlüğü Teknik Operasyonlar Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet İnal, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Yeşilyurt Demir Çelik MYO Müdürü Doç. Dr. Kemal Yıldızlı'nın katılımıyla "Ustasından telekomünikasyon" sertifika programının protokolü imzalandı.

Türk Telekom Akademi Teknik Fonksiyonlar Gelişim Grup Müdürü Doğan Özmen, proje hakkında bilgi verdi.

Telekomünikasyon sektörü için pratik, çözüm odaklı ve kalifiye sektör çalışanı yetiştirilmesi hedefleniyor. Öğrenciler, açılan laboratuvarda mezun olmadan önce hem sektörü yakından tanıma hem de pratik yapma imkanı bulacak.

Yirmibeşer öğrenci ile yürütülecek derslerde, haberleşmenin gelişimi, erişim şebekeleri - bakır kablo ek ve ölçüm metotları, Türk Telekom’da PSTN VE XDSL servisleri, erişim şebekeleri fiber ek ve ölçüm metotları, yeni nesil erişim teknolojileri- FTTH, IPTV, WiFi, FTTB/C sistemleri, Türk Telekom'da enerji ve soğutma sistemleri ile temel network eğitimi konuları öğretilecek.

Dersler, 14 hafta boyunca haftada bir gün yapılacak. Sertifika programındaki derslerin sonunda başarılı olan öğrenciler, "Telekomünikasyon kurulum elemanı belgesi" alacak.

Türk Telekom Akademi ve İç İletişim Direktörü Saynur Önen, burada yaptığı konuşmada, Türk Telekom'un meslek yüksekokulları ile gerçekleştirdiği iş birliklerinin Türkiye'deki en kapsamlı ve en geniş kitleye hitap eden sertifika programlarından olduğunu söyledi.

Türkiye’de istikrarlı büyüyen sektörlerin başında telekomünikasyon geldiğini dile getiren Önen, şöyle konuştu:

"Türk Telekom olarak sektörümüzde ülkenin en büyük istihdam sağlayan şirketi olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu gururu taşırken, ülkemizde teknolojik uzmanlıkların gelişimi ve eğitimi adına, üniversite-sektör iş birliklerini de stratejik önceliklerimiz arasında görüyoruz. Çünkü ülkemizin gelecek vizyonunu sağlam temeller üzerine kurabilmesinin, iş dünyasının nitelikli çalışan ihtiyacını karşılayabilmesi ile mümkün olduğu ve bunun üniversite-endüstri işbirliği ile gerçekleşebileceğini düşünüyoruz."

Türk Telekom Akademi kapsamında üniversitelerle gerçekleştirdikleri işbirliklerinin sonuçları hakkında bilgi veren Önen, "Üniversite işbirlikleriyle 2015-2016 döneminde 146, 2016-2017 güz döneminde ise 120 kişi eğitimleri başarıyla tamamlayarak sertifikalarını aldı. Bugüne kadar işbirliği yaptığımız 14 üniversitede laboratuvar kurulumunu da gerçekleştirdik." diye konuştu.

Prof. Dr. Kuran ise, ara eleman yetiştiren meslek yüksekokullarında uygulamalı eğitime büyük önem verdiklerini belirtti.

Kuran, "Bu işbirliği ile öğrencilerimize en yeni teknolojilerin öğretilmesini ve telekomünikasyon alanında ihtiyaç duyulan telekomünikasyon kurulum elemanı yetiştirilmesini amaçlıyoruz. Öğrenciler, sektörün gerektirdiği yeterlilikler doğrultusunda alacakları eğitim ile sektör tarafından daha tercih edilen nitelikli iş gücü içerisinde yerlerini almış olacak. İşbirlikleri ve verdikleri destek için Türk Telekom'a teşekkür ediyoruz." diye konuştu.