İSTANBUL (AA) - Türk Telekom’un girişim hızlandırma programı PİLOT’un, beşinci dönem girişimleri belirlendi. Seçilen 10 yeni teknoloji girişiminin her birine 75 bin TL nakit desteği ve Türk Telekom ile iş birliği yapma fırsatı sunulacak.

Şirket açıklamasına göre, Türk Telekom’un, Türkiye’de girişimiliği desteklemek ve yenilikçi fikirleri katma değer sağlayacak işlere dönüştürmek amacıyla hayata geçirdiği PİLOT girişim hızlandırma programının beşinci dönem girişimleri belli oldu. Programa katılmaya hak kazanan, yapay zekadan artırılmış gerçekliğe kadar farklı alanlarda çalışan 10 teknoloji girişimine, toplamda 750 bin TL nakit desteği ile birlikte, Türk Telekom ile iş birliği fırsatı sunulacak.

Türkiye’de özel sektör tarafından hayata geçirilen ilk girişim hızlandırma programı olan PİLOT’un yeni dönemine seçilen ekipler, 12 hafta boyunca eğitim ve mentorluk alarak projelerini geliştirme fırsatı bulacaklar. Ekipler, iş fikirlerini başarılı bir şekilde uygulayabilmek için iş modeli geliştirme, büyüme modelleri, dijital pazarlama, satış ve yatırımcı sunumu gibi konularda uzmanlardan eğitim alacaklar. Türk Telekom’un uzman profesyonelleri ve girişimcilik ekosistemin başarılı isimleri ile çalışma imkânı yakalayacaklar. Yeni dönemde ekipler ofis alanı, bulut hizmetleri ve mobil iletişim paketinden de faydalanacaklar.

Programı başarı ile tamamlayan ekipler, geliştirdikleri Ana Fonksiyonlara Sahip Ürün (MVP) ve iş modelini, girişimcilik ekosisteminden seçkin yatırımcıların katıldığı Demo Günü’nde sunacaklar.

Açıklamada verilen bilgilere göre, yeni başvuru döneminde yoğun ilgi gören PİLOT’a yapılan başvurular değerlendirilirken, Türk Telekom ile iş birliği potansiyeli, fikrin yenilikçiliği ve uygulanabilirliği, faaliyet gösterilen pazarın büyüklüğü ve büyüme potansiyeli, iş modelinin tutarlılığı ve ekibin yetkinliği gibi özellikler dikkate alındı.


- Girişimlere toplam 1,2 milyon TL nakit destek sağlandı


Yapılan kapsamlı değerlendirme sonrası 5'inci dönem girişimlerine, doğal dil işleme tekniklerini kullanan ve makine öğrenmesi ile çalışan bulut tabanlı metin analitiği platformu Artiwise, pazar yerleri ve kendi siteleri üzerinden e-ticaret yapan Kobi’ler için geliştirilmiş fatura oluşturma çözümü BirFatura, kişiselleştirilmiş anlık web bildirimleri ile web sitelerinin trafik ve gelirlerinin artırılmasını sağlayan pazarlama otomasyonu aracı Frizbit, mobilya üretim ve satış firmaları için iş yönetim çözümü Mobilya Takip, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin eğitim alanında kullanılabilmesini sağlayan eğitim teknolojileri platformu Nara ve yolcu veya yük taşıyan filolar için akıllı rota yönetimi çözümü Optiyol seçildi.

Seçilen girişimler arasında ticaretle uğraşan Kobi'lerin süreçlerini dijitalleştiren ticari operasyon yönetim platformu Propars, e-ticaret yapan firmalar için bulut tabanlı operasyon yönetim platformu SaltCommerce, fizik tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinden geçen kişilere, uzmanları (doktor veya fizyoterapistler) tarafından kişiye özel egzersiz programı oluşturulmasına olanak sağlayan sağlık çözümü Vexrob ve kullanıcıların yazılım ve tasarım bilgisi olmadan artırılmış gerçeklik projesi geliştirmesini sağlayan geliştirme platformu Visar da bulunuyor.

Girişimcilere sistemli ve doğru büyümenin kapılarını açan Türk Telekom PİLOT’a bugüne kadar 2 bine yakın başvuru alındı, 300’ün üzerinde girişimle yüz yüze görüşme yapıldı. Tamamlanan dört dönem sonunda PİLOT’tan toplam 35 girişim başarıyla mezun oldu ve Türk Telekom bu girişimlere toplamda 1,2 milyon TL nakit desteği sağladı. Mezun olan 35 girişim arasından 12’si yatırım aldı.


- "10 girişime destek olacağız"


Türk Telekom Strateji, Planlama ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, Beşinci dönemle ilgili, "PİLOT programımızın başvuru sürecinde yoğun bir ilgi ile karşılaştık. Birbirinden değerli teknoloji girişimleri arasından seçim yapmak oldukça zordu. PİLOT’un beşinci döneminde, aralarında artırılmış gerçeklik, yapay zeka gibi ileri teknoloji uygulamalarının da bulunduğu 10 girişime destek olacağız. Bu kapsamda girişimlere, sektörün en önemli isimlerinden mentorluk ve eğitim alma imkânının yanı sıra, iş fikirlerini gerçeğe dönüştürmelerine katkı sağlayacak nakit desteği de sağlayacağız. Türk Telekom olarak PİLOT sayesinde teknolojimizle, bilgi birikimimizle, bağlantılarımızla girişimcilere ve ekosisteme destek olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.