ARTVİN (AA) - Artvin Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİKAD) ile Acara Özerk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren Acara İş Kadınları Derneği üyeleri, iki ülke iş kadınları arasında kültürel, sanatsal, sosyal ve ekonomik alanda iş birliğini artırmak amacıyla Artvin'de bir araya geldi.

Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Mikail Develioğlu, Arhavi ilçesindeki bir restoranda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, sınırın iki yakasından iki dost ve kardeş ülkenin kadınlarının anlamlı bir proje amacıyla bir araya geldiğini ifade etti.

İki ülkenin dost ve kardeşliğinin sonsuza kadar devam edeceğini söyleyen Develioğlu, "Ülkelerimizin sosyal, kültürel, ticari ve ekonomik değerlerini birlikte işleyerek hem Gürcü hem de Türkiye hanımlarına önemli katkılar sağlamak amacıyla başlatılan projeyi destekliyoruz." dedi.

Arhavi Kaymakamı Şeref Aydın da Türkiye'nin Gürcistan ile her alandaki ilişkilerine çok büyük önem ve değer verdiğini vurgulayarak, "Özelde de Acara Özerk Cumhuriyeti ile Artvin Valiliğimiz, her iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesi için özel çaba harcamaktadır. Bu ilişkilerin kültürel, sosyal ve ticari alanda artarak gelişmesi için hepimiz üzerimize düşen ülke sorumluluklarımızı yerine getirmeyi taahhüt ediyoruz. Her türlü desteği vereceğimizi burada sizlerin huzurunda belirtmek istiyorum." diye konuştu.

Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu da iki ülke kadınlarının başlattığı kültürel faaliyetlerin çok anlamlı ve faydalı olacağını düşündüğünü dile getirdi.

AGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Nurhayat Zaim, Gürcistan ile Türkiye'nin çok eskiye dayanan bağları, ortak tarihi ve geçmişi olduğunu belirtti.

Sarp Sınır Kapısı'nın kapalı olduğu dönemde aynı coğrafyayı, aynı kültürü paylaşan halkların ayrı düştüğünü ancak kapının açılmasıyla yeniden bir araya geldiğini anlatan Zaim, kardeş olan, ortak değerlere sahip bu iki halkın daha iyi kaynaşabilmesi, birbirini daha iyi tanıyabilmesi için Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğu girişimiyle bu oluşumun başladığını ifade etti.

Zaim, Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğunun, geçen ay, AGİKAD ile Acara Girişimci İş Kadınları Derneğini konsoloslukta misafir ederek tanışma fırsatı sunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Çok sıcak bir ortamda gerçekleşen tanışma toplantısında, ilişkileri geliştirmek ve ileriye dönük kültürel, sanatsal, sosyal ve ekonomik anlamda iş birliği ve yardımlaşmayı artırmak amaçlı iki dernek arasında bir memorandum imzalanmasına karar verilmiştir. Bugün, aramızda imzalanacak memorandumu karşılıklı incelemek ve nihai durumuna getirmek için toplanmış bulunmaktayız. Nihai durumdaki iş birliği aralık ayı içerisinde Gürcistan'da yapılacak toplantıyla imza altına alınacaktır."

- "Her iki ülkede konuşulan ortak yerel diller var"

Her iki ülkede Gürcüce ve Lazca gibi yerel diller konuşulduğuna işaret eden Zaim, şunları kaydetti:

"Her iki tarafın yöresel ortak el ürünleri, ortak tarım ürünleri vardır. Sınırlar benzerlikleri, ortak değerleri ortadan kaldıramamıştır. Bizler aynı tarihin devamıyız. Birbirimize destek olacağız. Birbirimizi tanımak, anlamak için daha çok gayret edeceğiz. Daha sonra birbirimizi çocuklarımıza anlatacağız. Onların kaynaşmasını, dostluk içinde bir arada olmalarını sağlayacağız. Bu konuda asıl görev biz kadınlara düşmektedir. Devletimiz ve Gürcistan hükümeti tüm kurumlarıyla bizleri desteklemektedir. Bizler de üstlendiğimiz bu misyonu layıkıyla yerine getirmeye çalışacağız."

Acara İş Kadınları Derneği Başkanı Makvala Kvirikadze de Gürcistan ile Türkiye'nin ilişkilerinin her alanda artarak devam ettiğini dile getirdi. İki ülkenin mevcut sosyal, ticari, kültürel ilişkilerinin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirten Kvirikadze, dernek olarak bu ilişkilere katkı sunmak istediklerini ifade etti. Kvirikadze, bu toplantının ve kadın dayanışmasının her iki ülke kadınlarının yararına olacağını vurguladı.

Toplantıya, Acara Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Aslan Lortkifanidze ile kadın derneklerinin üyeleri de katıldı.