Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) eski Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, ölümünün 5. yıldönümünde mezarı başında anıldı. Anma töreninde bazı katılımcıların Soma’da yaşanan faciayı protesto etmek amacıyla baret taktığı görüldü.
Prof. Dr. Türkan Saylan için ölümünün 5. yılında Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında anma töreni düzenlendi. 18 Mayıs 2009’da hayatını kaybeden Prof. Dr. Türkan Saylan’ı anma töreni, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle bugün gerçekleştirildi. Anma törenine, ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ve çok sayıda seveni katıldı. Törende Türkan Saylan’ın mezarına papatyalar bırakılırken, bazı katılımcıların da baret taktığı görüldü. Törene katılan ÇYDD üyeleri, “Türkan Saylan gibi düşünür, onun izinden yürürüz” yazılı pankart açtı.
ÇYDD Genel Başkanı Çelikel, Türkan Saylan’a her gün özlemlerinin arttığını kaydederek, “Onun onurlu anısı bizi bu yıl kabri başında bir araya getirdi. Bu yıl ciddi bir katılım görüyorum. Özlemimiz her yıl artıyor fakat yapabileceğimiz tek şey onun bize emanet ettiği şeyleri daha da güçlendirebilmek. O yaşamının her anını topluma adamış bir yurt severdir. Ona yapılan bütün iftiralar sonunda toplumun sevgisi olarak ona döndü. Türkan Saylan herkeste eskisinden daha çok büyüdü. Bugün geçtikçe onun ne kadar büyük olduğunu daha iyi anlıyoruz. Onun emanetini 5 yıl içinde en az iki katı büyüttük. Proje olarak bütçe olarak” diye konuştu.
Aysel Çelikel, Somalı vatandaşların acısını paylaştıklarını da ifade ederek, Somalı öğrencilere burs yardımında bulunacaklarını söyledi.
CHP’li Umut Oran ise, Türkan Saylan’ın çok özel bir insan olduğunu kaydederek, “Çok iyi bir insan, çok iyi bir anne, çok iyi bir hekimdi. Cüzzamla verdiği mücadele dünyaya mal oldu. Cumhuriyet aşığıydı. Çağdaş yaşamı destekleme derneği bıraktığı en büyük eserdir” şeklinde konuştu.
Öte yandan, her yıl gerçekleşen Türkan Saylan Ödül Töreni’nin Soma’da yaşanan maden faciası nedeniyle ileri bir tarihe ertelendiği öğrenildi.
(İHA)