SAMSUN (AA) - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Müdafaa-i Hukuk'tan geliyoruz. Hukukun üstünlüğünün sağlanması mücadelesinin bayrağını taşıyoruz. 100 yıldan bu yana yürüyoruz." dedi.

Feyzioğlu, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının 100'üncü yıl etkinlikleri kapsamında Samsun'da yapılan Türkiye Barolar Birliği 35. Mali Olağan Genel Kurulunun açılışında yaptığı konuşmada, Samsun'un meşruiyetini haktan ve hukuktan alan Milli Mücadele'nin başkenti olduğunu söyledi.

19 Mayıs 1919'un 100'üncü yılında Türkiye'nin 81 ilinden gelen avukatların Samsun'da bulunmasının çok büyük anlam taşıdığına işaret eden Feyzioğlu, "Müdafaa-i Hukuk'tan geliyoruz. Hukukun üstünlüğünün sağlanması mücadelesinin bayrağını taşıyoruz. 100 yıldan bu yana yürüyoruz." diye konuştu.

Feyzioğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Çepik'in kızı Dilan'ın Ankara'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmesi nedeniyle genel kurulda bulunamadığını belirterek, "Büyük bir acı yaşıyoruz. Bir arkadaşımız eksik. Hukuka inandığı için 25 yaşında bir evladımızı toprağa verdik. Tek kusuru bu ülkede hukuk kurallarına güvenmekti. Allah'tan rahmet, annesine ve babasına sabır diliyorum." ifadesini kullandı.

Feyzioğlu, hayatını kaybeden baro başkanları, delegeler ile saldırılar sonucu görevi başında katledilen avukatları da andı.

İstanbul'da darp ve işkenceye maruz kaldığı öne sürülen avukat Sertuğ Sürenoğlu'na ilk günden beri sahip çıktıklarını aktaran Feyzioğlu, konuyla yakından ilgilenen İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezine özellikle teşekkür etti.

Feyzioğlu, "Türkiye Barolar Birliği olarak konunun en önemli gündem maddesi olmasını sağladık. Hem avukat Sertuğ Sürenoğlu'nun ev hapsi bitecek hem de belindeki silahı, 'Bir düğün için bu yapılır mı?' cümlesi üzerine işkence yapmak için kullananlar bunun cezasını alacak. Gün gelecek, o işkenceciler de bir avukatın yardımından yararlanmak için çırpınacak." değerlendirmesinde bulundu.

Silivri'de yargılanan avukatlarla ilgili gerekçeli kararı beklediklerini bildiren Feyzioğlu, "Adil yargılanmadıklarını bağıra bağıra tüm dünyaya ilan edeceğiz. Gerekçeli karar çıktıktan sonra göreceksiniz." dedi.

Feyzioğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Samsun'da şu sözü bir kez daha size TBB Yönetim Kurulu olarak veriyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ışıklı yolunda, hukukun üstünlüğü mücadelesinde yorulmak yok, dinlenmek yok. Hedef, çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne hep birlikte çıkmak. Bu kentten aldığımız heyecanla ortak akla, iyiye, doğruya, birliğe ulaşabileceğimize inanıyorum."

Genel kurula Samsun Valisi Osman Kaymak, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.