TRABZON (AA) - ZAFER SEL - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Tunceli'nin Pülümür ilçesinde bulunan leşin parsa ait olduğunu belirterek, "Pars popülasyonu Türkiye'de hiç tükenmedi. En yoğun popülasyonları Doğu Anadolu'da, ardından Doğu Karadeniz'de. Bugüne kadar 8 ilde parsların yaşadığını belirledik. Ülke genelinde de en az 30 ilde yaşamlarını sürdürüyorlar" dedi.

Türkiye'de doğal ortamda ilk defa pars fotoğrafını çeken ekibin lideri Başkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu hayvanla ilgili çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyledi.

Tunceli'nin Pülümür ilçesinde birkaç gün önce bir leş bulunduğunu anımsatan Başkaya, hayvanın türünün belirlenmesi amacıyla yürütülen çalışmalara destek için kendisine de fotoğraf yollandığını söyledi.

Başkaya, fotoğraf üzerindeki incelemeleri sonucu hayvanın pars ait olduğunu belirlediklerini ifade ederek, parsların Türkiye'nin genelinde yaşadığını bildirdi.

Pars popülasyonunun Türkiye'de hiç tükenmediğini belirten Başkaya, "En yoğun popülasyonları Doğu Anadolu'da, onun ardından Doğu Karadeniz'de. Bunu Batı Karadeniz, Akdeniz ve hatta kısmen Ege takip etmektedir. Buna inanmayan ve özellikle kendini uzman zannedenleri, biraz daha sabırlı olmaya davet ediyoruz. Bugüne kadar 8 ilde parsların yaşadığını belirledik. Ülke genelinde de en az 30 ilde yaşamlarını sürdürüyorlar" diye konuştu.

-"Arazide çalışmalar sürüyor"

Prof. Dr. Başkaya, tespit ettikleri 10 santimetre ve üzerindeki hayvan ayak izleri ile dışkı örneklerine dayanarak parsların ülkede yaşamını sürdürdüğünü uzun süredir ısrarla dile getirdiğini anımsatarak, bazı kesimlerden bu konuda eleştiriler aldıklarını kaydetti.

Türkiye'de 5 ilde kurdukları foto kapanlarla video ve fotoğraflar çektiklerini anlatan Başkaya, kendi imkanlarıyla her hafta 4-5 kişilik ekiple araziye giderek parslarla ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Tunceli'nin Pülümür ilçesinde önceki gün dere yatağında bulunan leşin hangi hayvana ait olduğunun belirlenmesi için çalışma başlatılmıştı. Tüyleri dökülen ve vücudunun büyük bölümü çürüyen hayvan, ekiplerce muhafaza altına alınmış, gerekli incelemelerin yapılması için doku örnekleri TÜBİTAK'a gönderilmişti.