DÜZCE (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobil ile ilgili "Türkiye dendiği zaman akla gelecek bir marka oluşturacağız. Yani yerli marka otomobil projesi Türkiye’nin ismi söylendiğinde akla gelecek olan proje olacak." dedi.

Bir dizi ziyaret ve açılışlarda bulunmak üzere Akçakoca ilçesine gelen Özlü, burada yapımı tamamlanan ve gelecek yıl öğrenci kabul edecek Düzce Üniversitesi Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi binasını inceledi.

İncelemenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özlü, yerli otomobil projesinin, Türkiye'nin teknolojide dönüşüm hareketi projesi olduğunu söyledi.

Çalışmaların güzel bir şekilde yürüdüğünü aktaran Özlü, "Son 4 aydır bir teknik ve mali analiz aşaması yürüttük. Bu analiz sonuçlarında şirketi kurduk, imzaları atıldı. Bu teknik ve mali analizlerin sonucunu paylaştık. Bunlardan birincisi, doğrudan 4 bin, dolaylı olarak 20 bin kişiye istihdam sağlayacak. 5 modelde araç üreteceğiz. Bunlardan 3'ü ilk aşamada ikisi bir sonraki aşamada olmak üzere üretilecek. Tasarım anlamında hedefimiz 2019." dedi.


- "Orta ve üst sınıf bir üretim olacak"

"2021'de aracımız yollarda olacak" diyen Özlü, şunları kaydetti:

"Türk ekonomisine önümüzdeki dönemde 15 yılda yaklaşık 50 milyar avro katkı sağlayacak olan bir proje. Bazı ülkeleri söylediğimiz zaman aklımıza hemen bir marka geliyor. Almanya deyince üç beş marka geliyor, Fransa keza öyle. Türkiye dendiği zaman akla gelecek bir marka oluşturacağız.

Yani yerli marka otomobil projesi, Türkiye'nin ismi söylendiğinde akla gelecek olan proje olacak. Orta ve üst sınıf bir üretim olacak. Lüks değil ama en alt sınırda değil, orta üst sınıf olacak. B ve C segmentinde tamamen elektrikli olacak. Akıllı sürüş sistemleri olacak, bataryalı bir araç olacak."