TRABZON (AA) - Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti ikinci Başkanı Mazhar Bilgin, "2014 yılına geldiğimizde bütçemiz 244 milyon 696 bin lira olarak gerçekleşti ve 2015 yılı içinde de 415 milyon lira bütçe hedefliyoruz" dedi.

Bilgin, İl Müftülüğünce organize edilen "Türkiye Diyanet Vakfı Şubeleri ve KAGEM Yeniden Yapılanma Süreci Bilgilendirme Toplantısı"nın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Diyanet Vakfının 1975 yılında kurulduğunu söyledi.

Vakfın 40 yıldır faaliyet gösterdiğini belirten Bilgin, yurt içinde ve dışında hayri, dini, sosyal ve kültürel anlamda çok büyük hizmetler yaptığını ifade etti.

Bilgin, vakfın 985 şubesi olduğunu dile getirerek, "Genel merkez ve şubeler olarak 40. yılımızda 102 ülkede dini, hayri ve sosyal hizmetler gerçekleştirmekteyiz. Hizmetlerimizin başında dini hizmetler geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığımızın da yurt içinde ve dışında yaptığı hizmetlere maddi destek sağlıyoruz" ifadesini kullandı.

Eğitime çok önem verdiklerini vurgulayan Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen yıl eğitime aldığımız arkadaşlarımızın sayısı 8 bini geçti. Yurt içinde 3 bine yakın imam hatip lisesi ve üniversite seviyesinde yurt dışından getirip okuttuğumuz öğrencilerimiz var. Yurt dışında da açtığımız okullarda eğittiğimiz 3 bine yakın öğrencimiz var. Öğrencilerimizin bütün masraflarını karşılıyoruz. Bunun dışında Afrika ülkelerinden, Balkan ülkelerinden ve Türk dünyasından getirip eğittiğimiz imam hatipler var. Diyanet İşleri Başkanlığımızın kurslarında arkadaşlarımızı imam hatip olarak yetiştirip ülkelerine gönderiyoruz."

- "Yeni yapılanmada şeffaflığı ön plana aldık"

Bilgin, yaz aylarında yabancı öğrencileri Kuran kurslarına getirdiklerini anlattı.

"Türkiye'deki çeşitli Kuran kurslarımızda ve eğitim merkezlerimizde arkadaşlarımıza eğitim verip ülkelerine gönderdiğimiz öğrencilerimiz var" diyen Bilgin, "Toplamda bu arkadaşlarımız 8 bini geçiyor. Bunun dışında 9 ilde 12 öğrenci yurdumuz var. 2013'te toplam kapasitesi bin 600 iken, 2014 ile 2015 eğitim-öğretim yılında kapasitemiz 4 bin 500'e çıktı. Hedeflerimiz içinde öncelikle üniversite bulunan il ve ilçelerimizde öğrenci yurdu açmak" değerlendirmesinde bulundu.

Vakfın belirli bütçesi bulunduğuna işaret eden Bilgin, "Yeniden yapılanma içinde bütçeyle çalışan kurum haline geldik. 2012 ile 2013 yıllarında 86 milyonluk bütçeyle başlamıştık. 2014 yılına geldiğimizde bütçemiz 244 milyon 696 bin lira olarak gerçekleşti ve 2015 yılı içinde de 415 milyon lira bütçe hedefliyoruz. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz" bilgisini paylaştı.

Bilgin, şeffaflığı ön plana aldıklarına dikkati çekerek,  yapacakları çalışmaları ve bütçelerini vakfın web sayfasında paylaşacaklarını sözlerine ekledi.