Bu sizce de öyle değil mi? Ev sahibi olmak için ülkemizde çeşitli girişimler yapılmış ve devlet tarafından da destek görmüş projeler bulunmaktadır. Fakat bu tür yapılan tüm çalışmalar yetersiz kalmış ve insanlara kura usulü sağlandığı için tam rağbet görmemiştir. İnsanlar hem ev sahibi olmak hem de kiradan kurtulmak için tek çare bankalara müracaat etmek kalmıştır. Bankalar insanların ihtiyaçlarına göre nakit desteği sağladığı için, banka kredisi ile ev almak en mantıklısı olsa gerek.

Banka kredisi ile ev almak için yapılması gerekenler nelerdir?

Banka kredisi ile ev almak için öncelikli olarak yapmanız gereken tek şey alacak olduğunuz evi bulmaktır. Alacak olduğunuz evi bulduktan sonra her hangi bir bankaya giderek konut kredisi çekmek istediğinizi bildirmeniz gerekmektedir. Banka çalışanları konut kredisi için size yol göstermekte ve gerekli olan işlemleri hazırlamanızı istemektedirler. Bunlar tapu fotokopisi, gelir belgesi, kefil, tc kimlik fotokopisi gibi evrakları hazırlamanız gerekmektedir. Bankalar konut kredilerini 10 yıla kadar ödemeli şekilde vermektedirler. Bu 10 yıllık sürede eşit taksitler halinde evinizi ödeme imkânına sahipsiniz. Kredi çektiğiniz banka ödeme süresi boyunca evinizi ipotek altına almaktadır. Yani bir bakıma ipotekli ev almak gibi bir durum söz konusu değil, banka her ihtimale karşılık evi ipoteklemektedir.

Bankalar senet usulü konut kredisi sağlamakta mıdır?

Senetle ev alma bankaların yaptığı bir çalışma sistemi değildir. Senetle ev alma işlemlerini birçok özel inşaat firmaları yapmaktadırlar. İnşaat firmaları temelden ya da ev bitimi belirli süre sonra ödeme şartı ile senetli ev satışları yapmaktadırlar. Senetli ev satışları tek ödemeli ve belirli dönemlerde ödemeli şekilde farklı uygulamalar söz konusu olabilir. Senetli ev sahibi olmak banka kredisi ile ev sahibi olmaya göre biraz daha risklidir. Çünkü senetler günü geldiğinde ödenmeme durumuna göre değerinin çok altında ifşa edilebilmektedir. Banka kredilerine ise ödenmeyen taksitlere belirli faiz oranları eklenmekte ve banka karlı duruma geçmektedir.