AMASYA (AA) - Türkiye Maden İşçileri Sendikası Merzifon Şubesi Başkanı Gülahmet Güven, maden ocaklarında yerinde ve sürekli denetimin ancak sendikal örgütlülükle yapılabileceğini belirtti. 

Güven, yaptığı açıklamada, maden ocaklarında iş kazalarını önlemek ve iş kazalarının önüne geçmek için çalışma şeklinin düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Ayrıca üretim baskısından ve aşırı kar hırsından işçinin kurtarılması gerekiyor. Denetimlerin bağımsızlaştırılması, sürekli ve etkili hale getirilmesi gerekiyor. Çözümün anahtarı, sendikal örgütlülüktür. Üretim baskısı sendikayla sınırlanır. Maden ocaklarında yerinde ve sürekli denetim ancak sendikal örgütlülükle yapılabilir" dedi.

Sendikanın olduğu yerde kayıt dışılık olmayacağını, haksız rekabetin de ortadan kalkacağını dile getiren Güven, "İşverene hem ücret hem iş akdi bakımından bağımlı bir iş güvenliği uzmanının işini layıkıyla yerine getirmesi beklenebilir mi? Onun için iş güvenliği uzmanlarının da işverene bağımlılığına son verilmelidir” diye konuştu.

Güven, iş kazalarının son bulmasını istediklerini kaydederek, "Maden işçisi, kömür işçisi denilince akla grizu, göçük, ölüm gelmesin istiyoruz. Biz sağlıklı, güvenli ortamlarda insanca çalışma isteğimizi bir kez daha  haykırıyoruz" ifadelerini kullandı.