SAMSUN (AA) - Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Ülkemiz ile Rusya'nın yakınlaşması sadece Türkiye'nin değil, kentimiz başta olmak üzere bölgemizi de genel anlamda etkileyecek." dedi.

Murzioğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye-Rusya ilişkilerinde normalleşme adımlarının iş dünyasına yansımalarını değerlendirdi.

Rusya ile yaşanan olumlu gelişmelerin iş dünyasında umut verici olarak karşılandığını vurgulayan Murzioğlu, uçak kriziyle başlayan Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşme sürecine girmesini iş dünyası adına çok önemli bir gelişme olarak gördüklerini belirtti.

İki ülke arasında yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini anlatan Murzioğlu, "Gelişmeler ilerisi için oldukça umut verici. İlişkilerimizin normalleşmesi ve mutabakat sağlanması iki ülke arasındaki ticaret hacmini doğrudan artıracaktır. Ülkemiz ile Rusya'nın yakınlaşması sadece Türkiye'nin değil, kentimiz başta olmak üzere bölgemizi de genel anlamda etkileyecektir. İlimizin de en önemli ticaret partnerlerinden biri olan Rusya ile ilgili yaşanan olumlu gelişmeleri iş dünyası adına önemli görüyor ve yakından takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Karadeniz kıyısında Türkiye’ye en yakın kapısının Samsun olduğunu hatırlatan Murzioğlu, önemli bir ticaret partneri olan ülkeyle ilişkilerin askıya alınmasının iş dünyası adına olumlu bir durum olmadığını ifade etti.

Rusya'nın sadece ticari değil, kültürel anlamda da önemli bir partner ve bölgesel bağlamda önemli bir aktör olduğunu belirten Murzioğlu, şöyle konuştu:

"Ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda her geçen gün işbirliğimizin artacağı Rusya ile ilişkilerimizin dostluk düzeyine çıkarılmasında gerek Sayın Cumhurbaşkanımızın gerekse hükümetimizin girişimlerini oldukça önemli ve değerli buluyorum. Denizyolu sevkiyatında en kısa güzergah, Samsun-Novorossisk arasıdır. Türkiye denizyoluyla Rusya'ya yaptığı ihracatın büyük kısmını Samsun Limanından yapmaktadır. Bu açıdan işbirliğinin geliştirilmesi kentimizi doğrudan etkileyecektir. Samsun'un ihracatının geliştirilmesi bağlamında yaptığımız çalışmalarda Rusya'yı temel partner belirlememiz bu anlayış itibariyledir. Rusya'ya pek çok defa ziyaretler gerçekleştirdik, iş adamları heyetlerini ağırladık. 2014 Kasım ayında Krasnodar'da Samsun İş Günleri etkinliğini düzenledik. Mobilya ve gıda firmalarımız ürünleriyle orada büyük bir fuar organizasyonu gerçekleştirdik, daha da önemlisi Krasnodar kentinde bir 'Samsun' algısı oluşturduk. Yine Valilik ve Büyükşehir Belediyemizin işbirliği ile karşılıklı uçak seferlerinin düzenlenmesi hususunda gösterdiğimiz gayret de kamuoyunca bilinmektedir."

Murzioğlu, geçmişte kurulan işbirliği temellerini güçlendirerek karşılıklı diyaloğun geliştirilmesini birinci öncelikleri arasında gördüklerini, bundan sonra da projelerini sürdürmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.