SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - TÜYAP Fuarcılık Anadolu Fuarları Genel Müdürü İlhan Ersözlü, "2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi. Zor bir hedef ama o hedefin tutturulmasında fuarlarımızın büyük bir katkısı olacak" dedi.

Ersözlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 6 ilde fuar merkezleri bulunduğunu söyledi.

Yıl içinde 100 fuar düzenlediklerini aktaran Ersözlü, bu fuarlarda 3 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırladıklarını, bu yıl ziyaretçi sayısının artacağına inandıklarını belirtti.

Ersözlü, ziyaretçilerin yüzde 5'ini yurt dışından gelenlerin oluşturduğunu vurgulayarak, TÜYAP'ın Türkiye'nin en büyük fuarcılık firması olduğunu kaydetti.

Türk fuarcılık sektörünün yarısını temsil ettiklerini dile getiren Ersözlü, "Türkiye'den yapılan ihracatın, bizim fuar merkezlerimizden ortaya çıkan payı çok yüksek. Önümüzdeki günlerde bu payın daha da artacağına inanıyoruz. Klasik bir hedef var. 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi. Zor bir hedef ama o hedefin tutturulmasında fuarlarımızın büyük bir katkısı olacak. Tüm siyasi otoritelerin de bu konuya çok ağırlık vermeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı.

- "Türkiye, fuarcılıkta en büyük destinasyon olacak"

Ersözlü, Almanya'nın fuarcılıkta dünyanın bir numarası olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Aynı Almanya bir numaralı ihracatçı ülke. Almanlar fuarcılığın önemini seneler evvel keşfetmişler. O dünya savaşında tarumar olmuş, o harpten çok zor koşullarda çıkmış ülke, şimdi dünyanın bir numaralı ihracatçı ülkesi. Bunun yapmasının nedenlerinden biri fuarcılık. Avrupa Birliği'nde yapılan fuarlarda düşüş başladı. Bizim ve bizim olduğumuz coğrafyaya doğru gidiyor. Asya-Pasifik ülkelerinin fuarcılık sektöründen aldıkları pazar payı artmaya başladı. İçinde bulunduğumuz ülkeler arasında Türkiye bir numaralı fuar ülkesi olarak ön plana çıkıyor. Bizdeki verimli fuarlar artmaya başladı."

Ersözlü, makine, ambalaj, plastik, ev tekstili, mobilya sektörlerinin birinci fuarlarının artık İstanbul'da yapılmaya başlandığına değinerek, "Önümüzdeki 10 yıllık süre içinde fuarcılıkta İstanbul, Türkiye dünyanın en büyük destinasyonu olacak. Almanların geçmişte yaşadıkları o rol bize doğru kayıyor. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Türkiye'de 100 bin metrekare üzerinde fuarlar oluşmaya başladı" şeklinde konuştu.

Türkiye'ye 3 saatlik uçuş mesafesinde olan Avrasya coğrafyası olarak tabir edilen bölgeyi hareketlendiren fuarlar gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Ersözlü, "Binlerce iş adamını bu coğrafyadan getiriyoruz. 60 ülke... Yıl sonuna kadar fuarlarımız devam edecek. 3 milyonun üzerinde bir ziyaretçi yıl sonuna kadar ağırlamış olacağız" diyerek sözlerini tamamladı.