SAMSUN (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ - Kızılırmak Deltası'nda 2002 yılından beri yürütülen Ulusal Kuş Halkalama Programı kapsamında Türkiye'de ilk kez "Kara Boğazlı Dağ Bülbülü (Prunella atrogularis)" kuş türünün kaydı yapıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi'nce Kızılırmak Deltası Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda yer alan Cernek Kuş Halkalama İstasyonu’nda Türkiye'de ilk kez "Kara Boğazlı Dağ bülbülü'' kayıt altına alındı.

OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Ornitolog (kuş bilimci) Dr. Arzu Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kara Boğazlı Dağ Bülbülü'nün Türkiye için yeni bir tür olduğunu  söyledi.

Bunun kayıt altına alınmasıyla Türkiye'nin kuş türü sayısının 478'e çıktığını belirten Gürsoy, şunları kaydetti:

''Ulusal Kuş Halkalama Programı kapsamında Kızılırmak Deltası'nda 12 yıldır ornitolojik araştırmalar ve kuş halkalama çalışması yürütüyoruz. Bugüne kadar ülkemizde hiç rastlanılmayan yeni bir türe rastlayarak kayıt ettik. Kara Boğazlı Dağbülbülü genelikle Afganistan, Çin, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgısiztan, Moğolistan, Nepal,  Pakistan, Rusya Federasyonu, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan gibi ülkelerde yerli bir tür, Finlandiya, Fransa, Almanya, İsrail, Kuveyt, Umman ve İsveç'te de rastlantısal görülen bir türdür. Ülkemizde ilk kez görülmesi ve kayıt altına alınması bizi hem şaşırtı hem de çok sevindirdi."

Gürsoy, Kara Boğazlı Dağ Bülbülü'nün ötücü kuşlardan olduğuna dikkati çekerek, bu kuşun genellikle konifer ormanlarda (ladin, kara çam, ladin, göknar) çalılıkların olduğu açık alanlarda yaşadığını belirtti.

- "Son kaydı Türkiye olarak biz yaptık"

Göç sırasında bahçelerde, orman kenarlarında, nehir kıyısındaki ormanlarda, yüksek yabani otlar ve nadiren sazlık alanlarda söz konusu kuş türünün görüldüğünü vurgulayan Gürsoy, ''Kara Boğazlı Dağ Bülbülü için 2014 yılı içinde Avrupa kıtasından sadece 4 kayıt verilmiştir. Bunlardan 3'ü İsveç, bir tanesi Almanya'dan yapıldı. Son kaydı ise Türkiye olarak biz yaptık" ifadesini kullandı.

Gürsoy,  bu kayıtla  ülkedeki kuş tür sayısının 478'e, Kızılırmak Deltası'ndaki tür sayısının ise  348’e yükseldiğini dile getirerek, Kızılırmak Deltası'nın, Türkiye'de kuş türü bakımından en zengin alan konumunda olduğunu kaydetti.