DÜZCE (AA) - Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, kalıcı temelleri olan ve Türk fındığının, üreticinin ve ihracatçının önünü açacak projeler ve desteklemeler düşünülmesi gerektiğini belirtti.

Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık üretiminde Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğunu fakat buna rağmen fındık fiyatı oluşturmada etkisinin olmadığını savundu.

Bu duruma çok hızlı yayılan tekelci firmaların ihracatçı konuma geçmesini gerekçe gösteren Başaran, "Bunlar hem ithalatçılar hem de ihracatçılar. Bu bakımdan bir cebinden alan ve bir cebine veren insanın bu fındık fiyatını artırması söz konusu olabilir mi? Alan da aynı satanda aynı. Hiç kimse satın alacağı fındığı pahalıya almak ister mi ? Tekel dediğimiz bu. Bu durumda fiyat belirleme gücü olan Türkiye maalesef dünya piyasalarında fiyatı belirleyemiyor." diye konuştu.

Dünyada ortalama 950 bin ton fındık üretimi olduğunu vurgulayan Başaran, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye'nin yıllık fındık üretimi ortalama 600 bin tondur. Bu da aşağı yukarı dünya fındık üretiminin yüzde 65 ile 70'ini karşılıyor. Türkiye üreten konumdadır. Peşimizden İtalya geliyor. O da 130-150 bin ton arasında üretiyor. Duruma göre değişiyor. Onun peşine Gürcistan, Azerbaycan, İspanya ve Yunanistan geliyor. Bu tabloyu güzel okuyup, kalıcı temelleri olan ve Türk fındığının, üreticinin ve ihracatçının önünü açacak projeler ve desteklemeler düşünülmelidir. Bu yapılmazsa çok geç kalınmış olur ve biz harmanda su döver gibi konuşur konuşur dururuz."