Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki yapı stoğunun yüzde 50’ye yakını sağlıklı yapılardan oluşmuyor” dedi.
Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Gaziantep’e gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i makamında ziyaret etti. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ve AK Parti İl Başkanı Eyüp Özkeçeci de ziyarette hazır bulundu. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Bakan Özhaseki’ye Gaziantep’te kentsel dönüşümle ilgili sunum yaptı.

“YAPILARIN YÜZDE 50’Sİ SAĞLIKLI DEĞİL”
AK Parti’nin yerel yönetimlere büyük önem verdiğini belirten Mehmet Özhaseki, “AK Parti ve liderimiz bakanlık yapan isimleri büyükşehir belediye başkanlıklarına taşıyarak şehirlere ve yerel yönetimlere ne kadar önem verdiğini ortaya koymuştur. Gaziantep’te belediyecilik örnekleriyle ilgili güzel çalışmalar yapılıyor. Doğrusu bize de destek olmak düşer” şeklinde konuştu.
Türkiye’deki yapıların yüzde 50’sinin sağlıksız olduğuna dikkat çeken Özhaseki, “Türkiye açısından baktığımız zaman, ülkemizdeki yapı stoğunun yüzde 50’ye yakını sağlıklı yapılardan oluşmuyor. Ciddi depremlerde yıkılma riskiyle karşı karşıyalar. Aynı zamanda dönüşüm ilan edip de yaptığımız veya sağlam olarak gördüğümüz yapılarda da kimliksiz yapılarla karşı karşıyayız. Bir şehirdeki yapılara geriden silüet olarak baktığınızda aslında o şehirde yaşayan insanların örflerini, adetlerini, sosyal yaşam biçimlerini hatta dini inanışlarını bile belirtir. Şimdi şehirlere baktığımız zaman ne yazık ki bizim kendimize has değerlerimizi yansıtan kimlikleri göremiyoruz. Bu ikisi de bizim içimizde bir yara binlerce yıl yaşayan kadim medeniyetler üzerine kurulmuş ve bizim kendimize has medeniyetimizi inşa ettiğimiz şu dönemlerde işimiz sıfır şehirler inşa etmek kadar kolay değil. Kentsel dönüşümle ilgili partimizin attığı adımlarla ilgili bizim de çok hızlı davranarak müdahil olmamız ve karar süreçlerini aşmamız gerekiyor. Biz çözüm makamındayız bunda inisiyatif almaktan kaçınmayız yeter ki vicdani ve insani olsun. Gaziantep özelinde de birçok yapının kaçak yapı olduğunu biliyoruz. Göç almaktan dolayı bir takım sıkıntıları olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’YE ÖRNEK PROJEYİ BAŞARIYLA TAMAMLADIK”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise “Kentsel dönüşüm ile tüm Türkiye’ye örnek bir çalışmayı başarmış durumdayız. Ama şuanda önümüzde bir zorluklarımız var. Bu zorlukları hem teknik hem de mali olarak aşılabilmesi konusunda sizin yardım, talimat ve desteğinize ihtiyacımız var” dedi.
Fatma Şahin, “Gaziantep 350 bin mültecisi var. Somali’den ticaretten dolayı Güneydoğu’dan sürekli göç alan bir şehir. Göçü berekete dönüştürmek de bizim elimizde. Toplumun önünde olan insanlar olarak, kentsel dönüşümde, yeni bir bakış ve döneme ihtiyacımız var. Bu toplantının sonunda yeni hedeflere doğru bakanımızın talimatları ile yürüyeceğiz. Kredi destekleri gelmemiş olsaydı, birçok yatırımı yapamazdık. Bu kadar sıkıntıya rağmen Büyükşehir ve GASKİ bünyesinde 600 milyon TL yatırım yaparak huzurlarınıza geldik” diyerek, kentsel dönüşüm alanında yaşanılan sıkıntılar hakkında detaylı sunum yaptı.
(İHA)