Köln'deki mitinge, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan binlerce Türk katıldı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Almanya'nın Köln kentindeki "Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi" ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

- Bugün Almanya'nın Köln kentinde farklı siyasi parti temsilcileri, onlarca STK ve binlerce Türk ve Alman vatandaşının katılımıyla yapılacak olan 'Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi'ne Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın videokonferans yoluyla katılmasının Alman makamları tarafından engellenmesi yoluna gidilmesi, kabul edilemez bir durumdur.

- FETÖ’nün darbe girişimini büyük bir kahramanlık hikayesi yazarak boşa çıkartan milletimizin Cumhurbaşkanı olarak Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının Alman yerel makamları ve Anayasa Mahkemesi tarafından engellenmesinin gerçek sebebini merak ediyor, Alman makamlarının tatmin edici bir izahta bulunacağını umut ediyoruz.

- Geçmişte bölücü terör örgütünün eylem ve gösterilerine sessiz kalan makamların, darbe karşıtı bir demokrasi mitingini 'şiddet olayları çıkabilir' gibi bir gerekçeyle zan altında bırakmaya ve engellemeye çalışması kabul edilemez. Güvenlik tedbirleri, demokrasi mitingini düzenleyenlere değil, terör örgütü yanlılarına ve demokrasi karşıtı provokatörlere karşı alınmalıdır.  

 - Mitingin hazırlık süreci boyunca güvenlik gerekçesiyle çıkartılan zorluklar, Alman Anayasa Mahkemesinin engelleme kararını onamasıyla yeni bir boyut kazanmıştır. 15 Temmuz darbe girişimine karşı demokrasi, özgürlük ve hukukun üstünlüğünü savunan bir mitingin takdir ve teşvik edilmesi gerekirken fiilen ve hukuken engellenmeye çalışılması, demokrasi, ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü ilkelerine aykırıdır."

ÇELİK DE TEPKİ GÖSTERDİ

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik de Alman mahkemesince alınan kararın "demokratik değerlere tamamen aykırı olduğunu" belirtti.

Bakan Çelik, ""Almanya Anayasa Mahkemesi'nin Köln’deki darbe karşıtı miting ile ilgili kararı, ifade özgürlüğünden ve demokrasiden tamamıyla sapmaktır. Avrupa Birliği'nin demokrasiyi destekleme ve darbe tehdidi altındaki bir ülke ile dayanışma içinde olma konusundaki başarısızlığını görmek oldukça utanç vericidir. Carl Bildt’in de doğru bir şekilde ifade ettiği gibi, Avrupa Birliği, demokrasiyi son derece tehdit eden bu girişim karşısında şimdi harekete geçmeyecekse, ne zaman geçecektir? Almanya Anayasa Mahkemesinin, darbeyi protesto etmek için toplananlara hitap edecek olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı engellemesi demokratik değerlere tamamıyla ters düşmektedir. Mahkemenin bu kararı hem ifade özgürlüğüne hem de toplantı yapma hakkına karşıdır" diye tweet attı.

Köln'deki mitingde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da telekonferans yoluyla kalabalığa hitap edecekti. Ancak Köln polisi güvenlik gerekçesiyle buna izin vermedi. Bunun üzerine Darbeye Karşı Demokrasi Platformu, önce yerel mahkemeye; ret cevabı alınca da bir üst mahkemeye başvurdu. Üst mahkeme de polis lehine karar verince, karar Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Almanya Anayasa Mahkemesi Köln polisini haklı bularak, daha önce verilen mahkeme kararlarını onadı. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kalabalığa hitap etmesine izin verilmedi.