Kripto para al-sat yaparken, kripto para biriminin anlık fiyat değişimlerine, o gün gündeme yansıyan olumlu ve olumsuz haber başlıklarına, varlığın farklı borsalardaki fiyat farklarına dikkat etmek yatırımcıya avantajlar sunacaktır. Peki, bu detaylara neden dikkat etmemiz gerekiyor? Bu yazımızda tüm bu faktörleri açıklayarak sizlere sunacağız.  

Borsa Fiyatlarını Takip Ederek Arbitraj Yapmak

Kripto para alım satım işlemlerinde borsaların likidite düzeylerinin farklı olması bizim için arbitraj imkanını sunuyor. Bu yüzden bir kripto para biriminin likidite düzeyi birbirlerinden faklı olan kripto para borsalarında yer alıp almadığını kontrol etmekte fayda vardır.

Eğer likidite düzeyleri farklı iki borsada aynı anda listelenen işlem hacmi geniş bir altcoin’i tespit ederseniz, alım-satım için seri bir işlem gerçekleştirmeyi tercih edebilirsiniz. Kripto parayı fiyatının daha ucuz olduğu borsadan alıp, vakti iyi değerlendirerek fiyatın yüksek olduğu borsada satışa sunmak kısa vadede daha etkili sonuçları sağlayabilir. Bu yüzden likidite takibi önemlidir.

Anlık Fiyat Takibi Yapmak Önemlidir

Kripto para alım satım işlemlerinde en önemli nokta anlık fiyat takibini yapmaktır. Geleneksel borsa ile kripto para borsası arasından farkların olduğunu bilmelisiniz. Kripto para piyasasında volatilite düzeyi oldukça yükseltir. Boğalar, ayılar ve balinalar adını verdiğimiz yatırımcı guruplarının işlem yaptığı bu piyasada, kripto para fiyatları siz gözünüzü kapayıncaya kadar değişebilir. Bu yüzden hedefiniz olan fiyattan alım yapmak ve satışta yine hedef fiyatı kaybetmemek için sürekli anlık fiyat takibi yapmak yaralı olacaktır. Bu sizi beklenmedik kayıplardan korur.

Analistlerin Yorum ve Analizleri Takip Edilmeli

Kripto para analistlerinin yorumlarına körü körüne inanarak bir yatırım yapılmamalıdır. Ancak tüm analistler tarafından benimsenen ve grafik üzerinde açıkça kendini belli eden bazı durumlarda yorumlarda gündeme gelirler. 

Siz de kendi gündem araştırmanızı yaptıktan, grafiklerde destek ve dirençleri izledikten sonra analist yorumları ile görüşlerinizi karşılaştırabilirsiniz. İşte tam bu noktada dengeyi yakalayarak kripto para biriminin fiyat düşüşü veya yükselişi hakkında daha iyi bir tahminde bulunma olasılığınızı güçlendirirsiniz. 

Arz-Talep Dengesine Dikkat Edilmelidir

Arz ve talep dengesini incelemek her zaman fiyatların tespitinde bizlere daha konforlu bir alanı sağlar. Bir kripto para birimine olan talep yükseliyorsa ve gündemde alımların henüz doyuma ulaşmadığı hakkında algı yüksekse, siz de rekor fiyata ulaşma olasılığının hala devam ettiğini anlayabilirsiniz.

Diğer yandan bir kripto para birimi için o gün gündemde oldukça karamsar haberler varsa ve kripto paranın arzının yükseldiğini, alım talebinin azaldığını görüyorsanız, en kötü ihtimal ile kısa vadede sürecek değer kaybının gündemde olduğunu anlayabilirsiniz. 

Kripto Para Haberleri Yakından Takip Edilmeli

Kripto para alım-satım işlemlerinde, doğru bir yatırım için fiyatı etkileyebilecek olumlu ve olumsuz kripto para haberlerini yakından takip edilmelidir. Nedenlerini ise şöyle sıralayabiliriz:

Olumlu Kripto Para Haberleri

Siz genel olarak gündemi yakından takip ederken piyasayı etkileyecek olan olumlu bir gündem maddesi varsa, bu zaten doğal olarak karşınıza çıkar. Önemli olan ise bir kripto para birimi hakkında yakaladığınız olumlu haberlerin fiyat değerini önceden tahmin edebilmektir. Zira her olumlu haberin fiyata farklı oranlarda etkisi olur.

Örneğin bir kripto para birimi büyük bir marka tarafından artık ödeme aracı olarak kabul edilmeye başlamış ve bu haber gündemine yansımış ise, ona olan güven artar. Diğer yandan markanın ürünlerini alan kişilerin bu ödeme aracını kullanmak için alım taleplerini iletecekleri tahmin edilebilir. Tesla’nın BTC yatırımı yaptığını açıklaması ardından aynı gün BTC fiyatlarında meydana gelen artış o gün gündem takibini yapanlar tarafından tahmin edilmiştir. Bu detayı göz önünde bulundurduğumuzda olumlu haberleri yakalayabilmek artışa dair tahmini yürütmek için gereklidir. 

Olumsuz Kripto Para Haberleri

Kripto para alım-satım yaparken olumsuz gündem haberlerinin takibi de son derece önemlidir. Çünkü bu haberler de fiyat düşüşlerine neden olabiliyorlar. Örneğin tarihsel bazda baktığımızda SEC davasına ilişkin haber basına yansıdığında, XRP fiyatlarından nasıl bir gerileme olduğunu hatırlayabiliriz.

Diğer yandan BTC için bir dönem gündemde yer alan “Binance Bitcoin Borsası Hacklendi“ başlıklı haberlerin ardından lider kripto para biriminin dahi değer kaybı yaşadığını da hatırlayabiliriz. Burada aslında esas olan haberin yatırımcı üzerinde yarattığı algıdır. 21 milyon altına düşüşte BTC için çökme ihtimalleri gündeme gelebileceğinden, haberle kaygı duyan yatırımcıların alıma bir süre ara vermesi fiyat değerlerini aşağı çekebiliyor. Siz gündemi takip ederek, olumsuz haberlerin yaratacağı etkileri önceden yakalayabilir ve daha mantıklı bir yatırım pozisyonu alabilirsiniz. 

Sonuç Olarak

Kripto para alım ve satım işlemlerinde dikkat edilmesi gereken pek çok farklı faktör bulunuyor. Kripto para hakkında yorumlar, haberler, arz ve talep düzeyleri aslında teknik ve temel analiz konularına dahil olan başlıklardır. Bu konular alım-satım yaparken takip edilmesi gereken dikkat edilmesi gereken konulardan. Bunları takip etmek size daha mantıklı yatırım pozisyonlarını açma avantajı kazandırır.