ÇORUM (AA) - Hitit uygarlığının merkezi Çorum'da, Hatti ve Hitit tarihinin araştırıldığı kazı alanlarının başkanları ile eserler üzerinde araştırma yapan bilim adamları, "Uluslararası 7. Çorum Kazı ve Araştırma Sempozyumu"nda buluştu.

Çorum Müzesi konferans salonunda gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan Vali Vekili Adem Saçan, Türkiye'nin büyük bir tarihi zenginliğe ev sahipliği yaptığını, ülkenin deniz, güneş, kum turizminin yanı sıra arkeolojik açıdan da önemli potansiyeli bulunduğunu söyledi.

Saçan, "Çoğu insan sadece Osmanlı ve Roma devri mirasına sahip olduğumuzu düşünür ve söyler. Aslında böyle değil. Biz binlerce yıllık bir mirasın üzerinde oturuyoruz. Hangi medeniyete ait bir şeyler arıyorsak bizde var. Gücümüz olsa, kaynaklarımız müsait olsa her türlü medeniyetin kalıntısı araştırılabilir. Bütün dünya uygarlıklarının merkezi Anadolu'dur." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin sahip olduğu zenginliğin daha iyi tanıtılabileceğini dile getiren Saçan, şöyle devam etti:

"Dil eğitimi için ABD'ye giden bazı meslektaşlarıma kendilerine ABD'nin tarihi açısından neler gösterdiklerini sormuştum. ABD'de bizim heyeti 20 dolar ücret alarak tarih gezisine götürmüşler. Eski bir evde bulunan büyük bir çanı anlatmışlar. Bu çanın ABD'nin özgürlük mücadelesinde ne işlevi olduğunu, ne zaman çatladığını, ne zaman onarıldığını anlatmışlar. Bundan çok etkilendiğini söyleyen arkadaşlarımız, 'ABD 20 dolara bir çanı 45 dakika bize anlattı' dedi. Çünkü geçmişlerinde anlatacakları başka bir şey yok ama bizde öyle mi? Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmışız."

Arkeolojik kazı çalışmalarını gerçekleştiren bilim insanlarına sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Saçan, bir buluş gerçekleştiren insanların asırlar boyunca anılacağını kaydetti.

Çorum Müze Müdürü Önder İpek de Çorum'da farklı alanlarda arkeolojik kazıların gerçekleştirildiğini anımsatarak, oldukça zengin arkeolojik alanlardan elde edilen varlıkların bilimsel değerlendirmesinin yapılması ve arkeoloji dünyasına tanıtılması amacıyla 2010 yılından itibaren düzenlenen sempozyumun önem taşıdığına dikkati çekti.

- "Hatti ve Hitit medeniyetini araştıracakların gidecekleri tek yer Çorum'dur"

Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu ise Çorum'un tarih açısından zengin bir kent olduğunu, kentte yaklaşık 100 yıldır devam eden kazı çalışmaları bulunduğuna işaret etti.

Sempozyumun bilim dünyası adına birçok kazanım sağladığını anlatan Çınaroğlu, hem kazılarda elde edilen ilk sonuçları değerlendirdiklerini hem de kazılara katılan genç bilim insanları ve kurul üyelerinin araştırmalarını paylaşma imkanı bulduğunu söyledi.

Çorum'un özellikle Hatti ve Hitit medeniyetlerinin merkezi konumunda olduğunun altını çizen Çınaroğlu, şöyle konuştu:

"Bu sempozyumla Çorum gibi Hatti ve Hititlerin çekirdek bölgesi, artık enine boyuna irdelenmeye başlanmıştır. Bu da Çorum'un bir açıdan Orta Anadolu'nun arkeoloji merkezi konumuna gelmesini sağlayacaktır. Bir zamanlar başka illerden temin ettiği leblebi ile ünlenmeye başlayan Çorum, artık kültürüyle öne çıkmaya başlamıştır. Helenistik, Roma ve Bizans ile ilgilenenler bu kültürün izlerini Anadolu dışında Asya ve Afrika'nın bazı bölgelerinde dahi bulabilirler ama Hatti ve Hitit medeniyetini araştıracakların gidecekleri tek yer Çorum'dur. Artık bilim insanları, hatta bilinçli gezginler Çorum'u görmeden Hatti ve Hitit kültürünü özümseyemeyeceklerini anladılar. Anadolu topraklarındaki ilk imparatorluğa ev sahipliği yapan Çorum'un bunu iyi değerlendirmesi gerekir."

Çorum'un arkeoloji ve Hititoloji açısından cazibe merkezi haline gelmeye başladığını, Çorum Müzesi dışındaki diğer kurumların da buna ayak uydurması gerektiğini vurgulayan Çınaroğlu, Hitit Üniversitesi bünyesinde bugüne kadar arkeoloji ve Hititoloji bölümlerinin açılmamasının büyük bir kayıp olduğunu dile getirdi.

- Sempozyumda 20 bildiri sunulacak

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk oturumu yapıldı. Hitit uygarlığının önemli merkezlerinden, Türkiye'nin "ilk milli kazı alanı" unvanına sahip Alacahöyük'teki arkeolojik kazı çalışmalarına başkanlık yapan Prof. Dr. Çınaroğlu, bölgedeki çalışmaları katılımcılarla paylaştı.

Farklı ülkelerden yabancı bilim insanlarının da katıldığı sempozyumun diğer oturumlarında da kazı çalışmaları ile bulgular ele alınacak.

Yarın sona erecek sempozyumda 20 bildirinin sunulacağı, oturumlarda ele alınan ve tartışılan konuların kitaplaştırılacağı bildirildi.