Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "İslam dünyasındaki bazı eğitim kurumlarının İslamofobinin yaygınlaşması konusunda üstlerine düşeni gereğince yerine getirmediklerini görüyoruz" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Avcı, Katar’ın Ankara Büyükelçisi Salem Bin Mübarek Al-Shafi’yi makamında kabul etti. Kabulde konuşan Bakan Avcı, iki ülke arasında özellikle eğitim alanındaki işbirliğinin daha ileriye taşınması için çalışacaklarını ifade etti. Son zamanlarda Batı’da yükselen İslamofobik eğilimlere karşı mücadelede de iki ülke arasında yapılabileceklerin olduğuna işaret eden Avcı, "Maalesef İslam dünyasındaki bazı eğitim kurumlarının da bu İslamofobinin yaygınlaşması konusunda üstlerine düşeni gereğince yerine getirmediklerini görüyoruz. Hem Müslümanların hem de Müslüman olmayanların İslam’ın gerçek ilkeleri konusunda gereğince aydınlatılmaları için eğitime çok iş düşüyor" dedi.
Türkiye’nin bu konuda önemli bir birikimi olduğuna dikkat çeken Avcı, "Özellikle bizim orijinal bir eğitim modeli olarak oluşturduğumuz ve epey eskiye dayanan uygulama olan ’imam hatip’ modelinin İslam dünyasında da gerçekten büyük ilgi çektiğini de biliyorum. Bu orijinal modelin, dünyada İslam’ın doğru anlaşılmasına ciddi katkılarda bulunduğunu da biliyorum" ifadelerini kulandı.
Bunların dışında mesleki ve teknik eğitim konusunda da dost ve kardeş ülkelerle işbirliği imkanlarının geliştirilmesi gerektiğini belirten Avcı, Ekim ayında Katar Emirinin annesi Şeyha Moza’nın Türkiye ziyaretlerinde de bu konuları görüştüklerini aktardı.
Türkiye’de bulunan Suriyelilerin kamplarına yönelik Moza ile birlikte düzenledikleri ziyareti de dile getiren Avcı, "Burada Suriye’den gelen misafirlerin çocuklarının eğitimi konusunda birlikte güzel işler yapabileceğimiz ortaya çıkmıştı. Şeyha Moza hanımefendinin bu konuya gösterdiği hassasiyeti bir kere daha anmak istiyorum" dedi.
Katar’ın Ankara Büyükelçisi Al-Shafi de Katar ve Türkiye arasındaki işbirliğinin başta koordinasyon ve danışma olmak üzere birçok alanda geliştiğine işaret ederek, Bakan Avcı’nın iki ülke arasında "özellikle mesleki eğitim alanında da işbirliğinin geliştirilmesi" yönündeki görüşleriyle hem fikir olduğunu belirtti. Al-Shafi, bu işbirliğinin mutabakat zaptlarının imzalanarak geliştirilebileceğini dile getirdi.
(İHA)