SİNOP (AA) - GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Sinop'ta, Gerze Halk Eğitim Eğitim Merkezi Müdürlüğünce yürütülen Sektörel Yatırım Alanlarında Genç İstihdamının Desteklenmesi Projesi kapsamında tarihi bir evin restorasyonunda çalışan ve çoğunluğu kızlardan oluşan üniversite mezunu gençler, bir inşaat işçisinin yapması gereken tüm işleri yapıyor.

Avrupa Birliği destekli yürütülen, 15 ile 29 yaş arasındaki işsiz gençleri kapsayan proje ile kursiyerlerin restorasyon alanında mesleki eğitim yoluyla becerilerinin artırılması, nitelikli teknik eleman olarak istihdam edilebilirlikleri amaçlanıyor. Projede 20'si kız olmak üzere 35 genç görev alıyor.

Projede restorasyon ustası olarak görev alan Mehmet Özvin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalara katılan kursiyerlerin her birinin farklı özelliklere sahip olduklarını söyledi.

Farklı alanlarda akademik eğitimlerini tamamlamış kursiyerlerle çalışmanın kendisi açısından farklı bir deneyim olduğunu belirten Özvin, "Onlara restorasyonun aynı zamanda ince bir sanat olduğunu aşılamaya çalışıyoruz." dedi.

Restorasyonda görev alan kursiyerlerin tuğla taşıyarak çivi çaktıklarını, zımpara yaptıklarına dikkati çeken Özvin "Bu işe başlamadan kendilerine zorluklardan bahsetmiştik. Bir restorasyon çalışmasında kereste taşımanın da tuğla taşımanın da bir sanat olduğunu onlara anlatıyoruz. Şu ana kadar kız arkadaşlarımız güçleri yettiğince görevlerini en iyi şekilde yapıyor. Hatta el becerisi bakımından erkeklerden önde olduklarını söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Özvin, üniversiteli gençlerden çok memnun olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Akademik eğitimlerini farklı alanlarda yapmış arkadaşlarla çalışmak çok keyifli. Hepsi restorasyon çalışmalarına kendilerinden bir şeyler katıyorlar. Özellikle kız arkadaşlarımızın çalışmalara büyük katkıları var. Bir işe kadın eli değdiği zaman sonuçları daha güzel oluyor. Belki kız arkadaşlarımıza kereste, tuğla taşımak zor geliyor olabilir ancak henüz serzenişte bulunan olmadı. Biz mutluyuz, sanıyorum onlar da mutludurlar."

- Kursiyerler çalışmaktan memnun

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun Hüsniye Çömlekçi, gazetede gördüğü bir haber üzerine projeye başvurduğunu söyledi.

Zaman zaman yorulduklarına işaret eden Çömlekçi, "Benim en çok istediğim şey, bir inşaatta yer almaktı. Burası o bakımdan gerçekten ideal bir yer. Zorluğu var. Kereste, tuğla kaldırırken tabi ki yoruluyoruz ama severek yaptığım için kollarımdaki ağrı benim için önemli olmuyor." diye konuştu.

Dumlupınar Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünden mezun Elif Gül ise mezun olduğu alanda iş bulamadığı için restorasyon çalışması içinde yer almak istediğini anlattı.

Proje tamamlandığında restorasyon alanında çalışmak istediğini dile getiren Gül, "Biz bayanlar için biraz zorluğu olsa da zevkli bir iş. Mezun olduğum alanda iş bulamayınca burada çalışmaya karar verdim. Proje bitiminde iş imkanı olursa restorasyon alanında çalışmaya devam etmek istiyorum." diye konuştu.

Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden mezun Doğukan Şahin de restorasyon çalışmasının, kazıdaki gibi titizlik ve dikkat isteyen bir iş olduğunu söyledi.

Hem arkeoloji hem de restorasyon alanlarında ilerlemek istediğine işaret eden Şahin, şöyle konuştu:

"Aslında her iki alan birbiriyle bağlantılı. Şu an tarihi bir evi restore ediyoruz. Belki ileride bir tapınağı, kiliseyi restore ederiz. Sonuçta iki alanda da çalışırken çok dikkatli ve titiz olmalıyız. Katıldığım kazı çalışmalarında burada olduğu gibi çalışma anında fazla hareket etmezdik. En ufak detaya dikkat ederdik. Aralarındaki fark, birinde toprakla, birinde tahtayla haşır neşir oluyorsunuz."

- Kursiyerlere iş imkanı sağlanacak

Gerze Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nazım Aksu ise projenin bir yıl içerisinde tamamlanacağını, kursiyerlere daha sonra iş imkanı sağlanacağını belirtti.

Proje ortakları ve iştirakçilerinin iş alanı yaratma konusunda taahhütleri bulunduğunu bildiren Aksu, restore edilen tarihi evin de kültür merkezi olarak kullanılacağını kaydetti.