ORDU (AA) - Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, "Üreticilerimiz bu yıl yaşanan yoğun kış şartlarını göz önünde bulundurarak tarım sigortası yaptırmayı ihmal etmemelidir" dedi.

Sarıkahraman, çiftçileri tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyardı.

Türkiye genelinde 29 - 30 Mart 2014 tarihlerinde kötü hava koşullarının tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediğini hatırlatan Sarıkahraman, tarım sigortası yaptıran üreticilere zararlarını TARSİM'in ödediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Tarım sigortası yaptırmayan üreticilerimiz mağduriyet yaşadılar. Üreticilerimiz bu yıl yaşanan yoğun kış şartlarını göz önünde bulundurarak tarım sigortası yaptırmayı ihmal etmemelidir. Bir hafta daha hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrederse, fındık tomurcukları patlayacak gibi. Biz daha ocak ayındayız ve çok tehlikeli bir süreçteyiz. Önümüzde şubat, mart ve hatta nisan ayı bile fındık için tehlikeli, yani önümüzde 90 gün var ve bu süreyi inşallah sorunsuz atlatalım. Hava sıcaklığı bu şekilde giderse fındık için tehlike çanları çalabilir.”

Prim desteğinin yüzde 50'si Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından karşılanan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında sigorta yaptıran ve hasar tespit edilen üreticiye, gördüğü zarara karşılık tazminat ödendiğini belirten Sarıkahraman, “2014 yılında ürününü sigortalatan üretici doğal afet ve diğer zararlardan korunmuş oldu. Bu yıl üreticilerimizin olası doğal afet ve zarara karşı ürünlerini sigortalatması önerisinde bulunuyoruz” dedi.

Sarıkahraman, tarım sigortası yaptırmak için son başvuru tarihinin fındık için 5 Mart, kivi 28 Şubat, şeftali 10 Mart, elma 15 Mart ve ceviz için 10 Mart olduğunu hatırlattı.