ORDU (AA) - Ünye Ziraat Odası ve Ünye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen seminerle, TARSİM’le ürün sigortalatmaya ilişkin muhtarlar ve üreticiler bilgilendirildi.

Ünye Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda TARSİM sigortasına ilişkin üreticilere bilgi verildi.

Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, yaptığı konuşmada, fındık ürününde don afeti ve sigorta yapma şekilleri başta olmak üzere birçok sorunun olduğunu hatırlatarak, "Fındığımızın üzerinde de çok ciddi oyunlar oynanmaya çalışılıyor. Biz Ziraat Odaları olarak bunu dillendirmeye ve hükümetimize bunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu anlatımlarımıza bıkmadan, usanmadan devam edeceğiz." dedi.

Seminere katılan TARSİM Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, bu yıl da uzun vadeli tahminlerde istikrarsız iklim şartlarının üreticiyi beklediğini ifade etti.

Tarım Bakanlığından yapılan açıklamayla doğal afetlerden dolayı oluşacak ürün kayıpları zararının sigorta kapsamına girmeye başladığını belirten Yaşaroğlu, "Tarım bakanımız sayın Faruk Çelik, tarım sigortaları üzerine basın toplantısı düzenledi. Orada, artık bu yıl buğdayda başlamak üzere kuraklığın da sigorta kapsamına girdiğini söyledi. ‘Bundan sonra doğal afetlerden dolayı oluşacak ürün kayıplarını hiçbir kurum veya kuruluş ödemeyecek. Sigortası olanın hasarı karşılanacak. Bunun dışında kimsenin beklentisi olmasın." diye konuştu.

"TARSİM kanun ile kurulmuş olan ve kar amacı olmayan bir kurumdur" diyen Yaşaroğlu, şöyle devam etti:

"Sistem doğruluk, şeffaflık, hesap verilebilirlik, sürdürülebilirlik ve güvenlik ilkesi ile tarım sektörüne hizmet yasası almış kurumsal bir yapıdır. Sigorta yaptıran üreticimizin ilk sorduğu şey, ‘Ben ne kadar para alırım?’. Bu dünyanın hiçbir yerinde yok. TARSİM kanunla, yönetmelikle ve sigorta prensipleri çerçevesinde hizmetini sürdüren kurumsal bir yapıdır ve kesinlikle kar amacı yoktur. 10 yıllık TARSİM geçmişinde görüyoruz üretici 2,3 milyar lira prim ödemiş, ama üretici bunun karşılığında 3.2 milyar lira para almış. Verdiğinin fazlasını almış."

Seminer, TARSİM Giresun Bölge Müdürlüğü Uzmanı Erhan Karakuş’un üreticileri bilgilendirmesiyle sona erdi.