ÇANAKKALE (AA) - ERCAN ÖZÇETİN - Ordu Ünyeli iki kardeş, ilçelerindeki dere yataklarından çıkarılan taşlar ve Tokat'ın Erbaa ilçesinden getirilen tuğlaları kullanarak Türkiye'nin dört bir yanında 450 taş ekmek fırını yaptı.

Baba mesleklerini sürdüren Burhan ve Ayhan Demiral kardeşler, işletme kuran girişimcilerin talepleri doğrultusunda şehir şehir gezerek ekmek fırını kuruyor.

Fırın yapımı için Çanakkale'nin Lapseki ilçesine gelen kardeşlerden Burhan Demiral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dört bir yanında onlarca ekmek fırını inşa ettiklerini söyledi.

Kendisinin metal işleri, kardeşinin torna tesviye bölümü mezunu olduğunu anlatan Demiral, "Bu mesleklerde iş bulmak kolay değildi, biz de baba mesleğini seçtik. Yaklaşık 30 yıldır bu mesleği icra ediyoruz" dedi.

Burhan Demiral, Türkiye genelinde şimdiye kadar 450 ekmek fırını yaptıklarını belirterek, "Sadece Güneydoğu'da fırın kurmadık. Bu bölge haricinde bütün illerde fırın yaptık. Çünkü o bölgenin insanının damak tadı çok farklı. İran'ın Tebriz kentinde bile fırın yaptık" diye konuştu.

Mesleklerini çocuklarına da öğreteceklerini belirten Demiral, fırın imalatında kullanılan taşın yanı sıra işçiliğin de ustalık istediğini vurguladı.

Fırını yaklaşık bir haftada yaptıklarını dile getiren Burhan Demiral, "İnşası tamamlanan fırının daha sonra yanma süreci başlar. Isıyla malzemeler iyice kuruyacak ki dolgular buharını atacak. Fırında ekmek üretimine başlanması için tamamen kuru olması, ısıyı tutması lazım. Fırın kurumadan pişirmeye geçilirse ekmek lezzetli olmaz" ifadesini kullandı.

Fırın için kullanılan malzemelerin önemli olduğunu, fırının taban taşını Ünye'den, tuğlaları ise Tokat'ın Erbaa ilçesinden getirttiklerini belirten Demiral, şunları kaydetti:

"Örneğin taban taşı sadece Ünye'de bulunuyor. Taş yandıkça çelik gibi olur. Fakat dışarıda kalır, ıslanırsa erir bir işe yaramaz. Ekmeğe lezzet veren bu taş, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünden uzmanlarca incelendi. Fosillerin sıkışmayla oluşuyor ve dere yataklarından, yerin 7-8 metre derinliğinden çıkarılıyor. Daha sonra işleniyor ve bu hale gelip fırınlarda kullanılıyor. İşimize büyük özen gösteriyoruz. 'Fırıncılık' deyip geçmemek lazım. Temel gıda maddesi ekmeğe bu taban taşının verdiği lezzet ayrı oluyor."