SAMSUN (AA) - EMRE ŞAHİNOL - Samsun'da yaşayan ve çocuk yaşta uyuşturucu batağına saplanan R.S, 7 ay süren tedavinin ardından 17 yaşında yeni bir hayata başladı.

Yaşadıklarını AA muhabiriyle paylaşan R.S, uyuşturucuya başlamadan önce nasıl etki yapacağıyla ilgili hiçbir fikri bulunmadığını söyledi.

Uyuşturucuya 14 yaşında arkadaş ortamında "Bir kereden bir şey olmaz" diyerek başladığına dikkati çeken R.S, şöyle devam etti:

"Uyuşturucu ile tanışmadan önce derslerim, aile hayatım, her şey yolundaydı. Uyuşturucuya başladıktan sonra bir anda her şey ters gitmeye başladı. Artık derslerimi önemsemiyor, sevdiğim ailem umurumda olmuyordu. Hayatımda her şeyin dengesi bozulmuştu. Uyuşturucu aldığımda hiçbir şey umurumda olmuyor, kullanmadığımda ise krize giriyordum."

Uyuşturucu kullanırken her geçen gün yaşamının kötüye gittiğini, eve gitmemeye, sabahlara kadar sokaklarda kalmaya başladığını anlatan R.S, kimde uyuşturucu bulursa onunla arkadaşlık ettiğini aktardı.

Dışarıda kaldığı zamanlarda ailesine "Arkadaşlarımlayım, kuzenlerimdeyim" gibi yalanlar söylediğine değinen R.S, okula da gitmemeye başladığını ifade etti.

- "Hayata yeniden gelmiş gibiyim"

Genç kız, o dönemde uyuşturucudan başka hiçbir şeyin kendisini mutlu edebileceğini düşünemediğine işaret ederek şunları söyledi:

"Bu şekilde 2 yılım geçti. Yine uyuşturucu kullandığım bir gün lavabosunu kullanmak amacıyla özel bir hastaneye girdim. Orada kendimden geçmişim. O halde gören yetkililer beni Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesine sevk etmiş. Orada 4 gün yaşam destek ünitesinde yaşam mücadelesi vermişim. 4 günün sonunda yaşam mücadelesini kazanıp gözlerimi açmışım. Uyandıktan sonra her şeyden pişman oldum. Yaptıklarımdan utanıyordum. Ailem de uyuşturucu kullandığımı orada öğrendi zaten. Daha önce bilmiyorlardı. Orada kendime bir söz verdim, 'Ben bu bataklıktan kurtulacağım' diye."

Annesinin önce kendisine tepki gösterip konuşmadığını ama tedavi olmaya karar verdiğini söyleyince sevindiğini dile getiren R.S, şöyle konuştu:

"Samsun'daki tedavimin ardından İstanbul'da ruh ve sinir hastalıkları hastanesine başvurdum. Oradaki hastaları gördükten sonra halime o kadar şükrettim ki artık iyice bu illetten kurtulmam gerektiğine kanaat getirdim. 7 ay kadar süren tedavimin ardından bir süre önce ailemin yanına dönerek yeni bir hayata başladım. Hayata sanki yeniden gelmiş, tüm günahlarımdan arınmış gibiydim. Artık eski arkadaşlarımın hiçbiriyle de görüşmüyorum."

Şimdi bir kadın kuaföründe çalıştığını ve güzellik uzmanı olmak istediğini anlatan R.S, devamsızlık nedeniyle yarım bıraktığı lise eğitimini açık öğretimden tamamlamayı planladığını vurguladı.

R.S, uyuşturucu kullananlara da tavsiyelerde bulunarak şunları kaydetti:

"Ben şanslıydım çünkü bana inanan bir ailem, sevenlerim vardı. Bu illeti kullananlar, çok geç olmadan, hayatınızı karartmadan gelin tertemiz yeni dünyaya 'Merhaba' deyin. Ben ölümden döndüm ama sizler dönemeyebilirsiniz. Bu yüzden yol yakınken uyuşturucudan vazgeçin."