SAMSUN (AA) - Samsun Valisi İbrahim Şahin, uyuşturucuyla mücadelede konusunda, "Özellikle kırsalda jandarma bu mücadeleyi verirken çok ciddi arayışlar içerisinde. Acaba insansız hava araçlarından yararlanabilir miyiz? Hatta biraz lokal gibi ama o flaycem dedikleri medya mensuplarının kullandığı bir kamera sistemiyle bunu çözebilir miyiz? Low Earth Orbit (alçak yörünge optik gözlem uydu sistemleri) dedikleri düşük uyduyla bir tarama yapılabilir mi? Tüm bunları biz asayiş toplantılarında da gündeme getiriyoruz" dedi.

Şahin, Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen Samsun Uyuşturucu ile Mücadele İl Kurulu toplantısına başkanlık etti.

Uyuşturucu ile mücadelede kapsamında 2015- 2016 yılında yapılan ve yapılacak çalışmaların değerlendirildiği toplantının sonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Şahin, kentte bu konuda önemli mesafe kat edildiğini söyledi.

Söz konusu mücadeleye kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin ve ailelerin katılımının önemine dikkati çeken Şahin, uyuşturucuyla topyekün mücadele yönteminin başarıya ulaşabileceğini ifade etti.

- "İnsansız hava araçlarından yararlanabilir miyiz"

Şahin, Karadeniz bölgesinin dağlık ve yeşil alan olmasının güvenlik güçlerine getirdiği zorlukları anımsatarak, "Özellikle kırsalda jandarma bu mücadeleyi verirken çok ciddi arayışlar içerisinde. Acaba insansız hava araçlarından yararlanabilir miyiz? Hatta biraz lokal gibi ama o flaycem dedikleri medya mensuplarının kullandığı bir kamera sistemiyle bunu çözebilir miyiz? Low Earth Orbit (alçak yörünge optik gözlem uydu sistemleri) dedikleri düşük uyduyla bir tarama yapılabilir mi? Tüm bunları biz asayiş toplantılarında da gündeme getiriyoruz. Tartışıyoruz. Gerek jandarmamız gerek emniyetimiz bu konularla ilgili gerekli çalışmaları sürdürüyor" dedi.

Sentetik uyuşturucuların kullanımında yaşanan bağımlılıklara da değinen Vali Şahin, "Son dönemde adı sıkça zikredilen bu sentetik uyuşturucular aynı zamanda bir defa kullanıldığında bağımlılık yapmasının yanında vücutta ciddi hasara yol açıyor. Bir defa bile içildiğinde ölüme götüren uyuşturucular var " ifadelerini kullanıldı.

- Aileleri bilinçlendirecek paneller düzenlenecek

Şahin, uyuşturucuyla mücadele konusunda hükümetin ciddi çalışmaları olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Özellikle kurumların kendi görev alanlarında işi çok sıkı tutmaları gerekiyor. Sadece kamu görevi olması dışında çevrede bu anlamda bir olumsuzluk yaşayan insanlar, gençler varsa mutlaka onlarla ilgili doğrudan bir faaliyet içerisinde olmamız gerekiyor. Diğer türlü onları görmezden gelmenin aslında bir gün bu olumsuzlukların bizim çocuklarımıza kadar da gelebileceğini görmemiz gerekiyor. Ailelerin çocuklarını sıkı bir şekilde takip etmelerini istiyorum. Aileler çocuklarının kimle arkadaşlık ettiklerini, sokakta nelerle meşgul olduklarını, eve geldiklerinde odaya kapandıklarında neyle uğraştıklarını, umursamaz bir tavır içinde olur ilgilenmezlerse çocukların daha sonra geriye dönüşü olmayan olumsuzluklara sürüklenebileceğini de bilmeleri gerekiyor. Aileleri bu anlamda bilinçlendirmek, çocuklara kullanmaları potansiyel olan uyuşturuculardan olabildiğince uzaklaşmaları gerektiği ile ilgili de çalışma kararı aldık. Bunla ilgili panel, konferans hatta çalıştaylar düzenleyeceğiz."

Samsun merkezli yürütülen mücadelelerin ilçelerde de etkin şekilde sürdürüldüğünü kaydeden Şahin, Samsun Uyuşturucu ile Mücadele İl Kurulunca İlkadım, Atakum, Canik, Tekkeköy, Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü ve Terme'de İlçe Uyuşturucu ile Mücadele Kurulu oluşturulması kararı alındığını bildirdi.